Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Pas op: deze 6 dingen kun je beter niet in de vaatwasser zetten

Pas op: deze 6 dingen kun je beter niet in de vaatwasser zetten

Pas op: deze 6 dingen kun je beter niet in de vaatwasser zetten

Mensen met een vaatwasser kunnen eigenlijk niet meer zonder. Heerlijk, je gooit al je servies, bestek en pannen in de vaatwasser en voilà! Helaas, think again! Er zijn namelijk voorwerpen die je beter niet in je vaatwasser kunt stoppen. Wij vertellen je welke. 

1. Koksmessen

Koksmessen zijn echt een must als je veel in de keuken staat. Je moet misschien even diep in de buidel tasten, maar je hebt er jarenlang plezier van. Mits je ze op de juiste manier verzorgt. Koksmessen kun je daarom beter niet in de vaatwasser zetten. Anders kunnen ze gaan roesten én de vaatwasser kan er voor zorgen dat de messen bot worden. En dat wil je natuurlijk niet. Even wassen met de hand en klaar is kees.

2. Diverse pannen

Het is lekker makkelijk om al je pannen in de vaatwasser te zetten, maar echt slim is het niet. Pannen met een antiaanbaklaag kunnen beter met de hand worden afgewassen om beschadigingen te voorkomen. Bepaalde afwasmiddelen kunnen de coating van de pan aantasten. En dan is de kans groot dat je antiaanbaklaag kapot gaat. Dit geldt ook voor keramische pannen en gietijzeren pannen, die je beter met een zacht sponsje kunt schoonmaken.

Een extra tip: vul je pan nooit met koud water als de pan nog warm is. Er bestaat dan de kans dat de pan barst.

3. Sommige plastic voorwerpen

Veel plastic voorwerpen, zoals voorraadbakjes, spatels en ander plastic keukengerei, kun je met gemak in de vaatwasser doen. Twijfel je? Op de voorwerpen staat vaak kleine logo wat aangeeft of het kan. Er zijn echter een paar plastic keukenitems die niet tegen de vaatwasser kunnen. Plastic wegwerpverpakkingen bijvoorbeeld. Die kun je met de hand wassen voor hergebruik.

4. Houten items

Houten keukenvoorwerpen moet je uit de buurt houden van je vaatwasser. Houten snijplanken en pollepels kun beter je gewoon met de hand wassen. In de vaatwasser kunnen ze echter gaan splinteren. Daar wordt je snijplank niet mooier van en het is gewoon zonde.

Lees ook
Dít mag je absoluut niet schoonmaken met microvezeldoekjes

5. Porselein en antiek servies

Prachtig antiek servies of servies van porselein in huis? Ook hier kan je beter gewoon een sopje voor maken. Deze soorten servies zijn heel breekbaar en overleven een rondje in de vaatwasser vaak niet. Ook kunnen de mooie schilderingen afbladderen. Was ze voorzichtig met een sponsje in de gootsteen.

6. Kristallen glazen

Heb je mooie kristallen glazen in de kast staan? Vergeet dan niet om die ook met de hand te wassen. In de vaatwasser verliezen kristallen glazen vaak hun glans. De kans dat zo’n glas breekt in de vaatwasser is ook vrij groot. Ook hier kan je beter te werk gaan met een sponsje en een sopje.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images