Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo maak je de oven snel en makkelijk schoon

Zo maak je de oven snel en makkelijk schoon

Zo maak je de oven snel en makkelijk schoon

Heerlijk, al die winterse schotels en taarten uit de oven. Maar hoe houd én maak je ‘m schoon? Nou, zó!

Stappenplan

  • Zuig met de stofzuiger alle losse kruimels en andere etensresten op. Besteed hierbij extra aandacht aan de rubberen randen langs de deur, want ook daar zitten meestal de nodige broodkruimels en andere restjes verstopt.
  • Snijd een citroen in schijfjes, leg deze in een ovenvast schaaltje en zet dit gedurende tien minuten in je voorverwarmde oven (200 °C). Door de warmte zal het sap in de schijfjes citroen verdampen en het vet, dat zich aan de wanden van je oven heeft gehecht, doeltreffend ‘losweken’.
  • Haal de citroenschijfjes uit de oven en neem de wanden af met een microvezeldoek. Als het goed is, kun je het zacht geworden vet zo verwijderen. Spoel de microvezeldoek goed schoon en neem de wanden nogmaals af, totdat ze blinkend schoon en vetvrij zijn.
  • Laat de deur van de oven lekker open staan, totdat alles kurkdroog is. Poets zo nodig het ruitje aan de buitenkant nog op met wat glasreiniger.

Ruikt lekker!

Last van een vieze lucht in de oven? Verwarm de oven op 180°C en strooi een zakje vanillesuiker op de bodem. Laat de suiker vijf minuten liggen. De lucht verdwijnt razendsnel en de keuken ruikt heerlijk zoet naar gebak of ander lekkers uit een bakkerij.

Doe de folietruc

Om bik- en schrobwerk te voorkomen kun je de bakplaat en de zij- en achterwand bekleden met aluminiumfolie. Is de folie vies? Dan vervang je het met een fris nieuw stuk. Let op: gebruik nooit aluminiumfolie in de combimagnetron.

In de zak

Aangekoekt en ingebrand vuil van de ovenplaat kan gemakkelijk verwijderd worden door het in te smeren met zachte (groene) zeep. Doe het blik daarna in een vuilniszak en zet er een klein bakje ammoniak bij. Laat dit een nacht zo staan en je kunt het de volgende dag zó schoonmaken. Let op: bij het openen van de vuilniszak komen gevaarlijke dampen vrij, doe dit dus buiten en kijk niet in de zak tot de dampen volledig verdwenen zijn.

Met een papje

Je kunt de oven ook schoonmaken met soda.  Meng wat baking soda met wat water, zodat er een papje ontstaat en breng het met een poetsdoek aan in de oven. Hoe langer je het laat inwerken, hoe beter het werkt, dus het liefst een hele nacht. Is de ovenbodem erg vervuild? Strooi dan wat baking soda op de bodem en maak het vochtig met een plantenspuit. Veeg het na met een vochtige doek, zodat alle baking soda verwijderd is en je oven weer blinkt.

Oven schoonmaken

Als je de oven dagelijks gebruikt moet je ‘m om de drie maanden schoonmaken en anders een keer per half jaar

Ovendeur schoonmaken

Maak het glas van een ovendeur pas schoon als de oven is afgekoeld. Een koud schoonmaakmiddel kan de hete ruit namelijk doen barsten