Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Oeps! Déze ovenfout maakt bijna iedere thuisbakker

Oeps! Déze ovenfout maakt bijna iedere thuisbakker

Oeps! Déze ovenfout maakt bijna iedere thuisbakker

Het overkomt iedere thuisbakker weleens dat een cake of brood toch niet helemaal goed gaar is of juist te doorbakken is. Dat ligt waarschijnlijk niet aan jouw bakkwaliteiten. Het heeft allemaal te maken met de temperatuur van je oven. 

Wat gaat er mis?

Het is heel sneu als je je best hebt gedaan met het bereiden van het deeg of beslag van een brood of taart, en het dan toch niet goed uit de oven komt. Ook al heb je het recept en de bakadviezen goed opgevolgd. Hoe kan het dan toch nog mislukken?

Temperatuur van de oven

Regula Ysewijn, jurylid bij Bake off Vlaanderen, vertelt dat het alles te maken heeft met het verschil tussen de ingestelde temperatuur en de werkelijke temperatuur van je oven. “Heel vaak komen die namelijk totaal niet overeen. Een ingestelde 200 graden kan vaak in realiteit maar 180 graden zijn.” De oplossing is simpel: “Koop een oventhermometer. Die meet de werkelijke temperatuur aan de binnenkant van de oven. Zo weet je zeker dat je op de goede temperatuur bakt!”

Lees ook
Poffertjes bakken zonder poffertjespan? Zó doe je dat

Heteluchtfuntie

Een andere tip is om niet altijd maar de heteluchtfunctie te gebruiken. “Die circulerende hitte is veel te agressief voor delicaat gebak. Zeker als je bakpoeder hebt gebruikt. Je cake zal heel snel rijzen en kleuren aan de buitenkant, terwijl hij van binnen nog niet gaar is. Je loopt dan ook een groter risico dat hij in elkaar zakt.” Regula Ysewijn ziet deze fout vaak terug in het televisieprogramma waarbij ze jureert. “De meeste mislukkingen bij Bake off Vlaanderen zijn niet te wijten aan een slechte opvolging van het recept, maar aan het gebruik van hete lucht,” vertelt ze. In plaats van de heteluchtfunctie kun je beter voor boven- en onderverhitting kiezen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images