Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Oude medicijnen: mag je die zomaar weggooien?

Oude medicijnen: mag je die zomaar weggooien?

Oude medicijnen: mag je die zomaar weggooien?

Tijdens het opruimen van je keukenkastje kom je oude medicatie tegen. Die antibioticakuur waar je nog medicijnen van over hebt, allergiepillen die toch niet bleken te helpen en stapels paracetamols. Wat doe je daarmee? Mag je oude medicijnen zomaar weggooien? Wij helpen je.

Oude medicijnen

First things first: gebruik geen medicijnen die over de datum zijn. Ook een oude kuur kun je beter links laten liggen. Moet jouw dochter dezelfde allergiepillen gaan slikken als jij een tijdje terug? Dan lijkt het voor de hand liggend om die weer uit de kast te halen, maar ook dit kun je beter niet doen. Medicatie moet onder de juiste omstandigheden bewaard worden om veilig te zijn voor een gebruiker. Alleen de apotheek kan de garantie bieden dat medicijnen goed bewaard zijn.

Lees ook:
Shocking: vrouwen hebben 50% meer kans op bijwerkingen van medicijnen én vaccins

Weg ermee

Spoel nooit je medicijnen door de gootsteen of de wc. Dat is enorm slecht voor het milieu, want de medicatie komt terecht in het oppervlakte- of grondwater. Hierdoor kunnen medicijnresten terechtkomen in drinkwater. Ook hebben die resten invloed op planten en dieren die in het water leven. Daarnaast kun je jouw overgebleven medicatie beter niet weggooien in de prullenbak. Zeker wanneer je kleine kinderen in je huis hebt.

Maar wat moet je er dan mee? Medicijnafval kun je terugbrengen naar de apotheek of naar een plek voor klein chemisch afval, bijvoorbeeld het milieupark. Fijn, weten we dat ook weer!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Apotheek.nl | Beeld: GettyImages