Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Feit of fabel: verspil je energie als je je oplader in het stopcontact laat zitten?

Feit of fabel: verspil je energie als je je oplader in het stopcontact laat zitten?

Feit of fabel: verspil je energie als je je oplader in het stopcontact laat zitten?

Wees eens eerlijk: hoe vaak maak je je er wel niet schuldig aan dat je je oplader in het stopcontact laat zitten, terwijl er helemaal geen telefoon meer aan hangt? Toegegeven, wij laten ook regelmatig de stekker in de muur zitten tot de volgende oplaadbeurt. Maar is dit nou eigenlijk energieverspilling? Flair vertelt je of het een feit of fabel is.

Oplader stopcontact

Je laadt ’s nachts je telefoon op, stapt ’s ochtends uit bed en neemt je opgeladen telefoon mee vanaf je nachtkastje. Of je de moeite neemt om het snoertje op te ruimen? De eerste paar keer misschien wel, maar al gauw laat je dat voor wat het is.

‘Dom apparaat’

Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat je hiermee energie aan het verspillen bent. Dit komt doordat je telefoonoplader slechts een draadje is – ook wel een ‘dom apparaat’ genoemd – waar een minimale hoeveelheid stroom doorheen loopt. De kosten lopen dan ook niet hoog op door je telefoon op te laden; ook niet als je je oplader in het stopcontact laat zitten zónder mobiel eraan. Sterker nog, zodra je je telefoon ervan loskoppelt, trekt het ding geen energie meer.

Slijtage voorkomen

Voor de kosten en eventuele energieverspilling hoef je er dus niet strikt op te letten of jouw oplader nog in het stopcontact zit. Maar voor het snoertje en blokje zélf is het wel beter om deze op te bergen wanneer je ze niet gebruikt. Zo gaat je oplader langer mee, voorkom je slijtage én beperk je de kans op kortsluiting.

Lees ook
Even offline: dankzij deze tips leg je je telefoon makkelijker aan de kant

Grotere apparaten

Waar het niet heel veel kwaad kan om jouw telefoonoplader in het stopcontact te laten zitten, kun je grotere apparaten – al vanaf je laptopoplader – wél beter van de stroom afhalen als je ze niet gebruikt. Deze spullen verbruiken namelijk wél energie op dat moment. Zo verbruikt de stroomkabel van de televisie een minuscuul beetje energie om de beeldbuis ‘voor te bereiden’ op het opstarten. Toch is ook dit bedrag vandaag de dag eigenlijk niet terug te zien op je energierekening; vroeger kwam dit nog neer op zo’n tien procent van de nota.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle.nl, AD.nl | Beeld: iStock