Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > He bah, dit leeft er in jouw huis!

He bah, dit leeft er in jouw huis!

He bah, dit leeft er in jouw huis!

Deze informatie wil je misschien helemaal niet weten, maar er kruipt meer ongedierte door je huis dan je denkt. Wie zijn deze ongewenste beestjes in huis en hoe houd je ze op afstand. Krijg je al de kriebels?

Ongedierte in huis

Wat is het en, nog véél belangrijker, wat doe je ertegen? De tips op een rijtje!

Spinnen

Spinnen, iedereen heeft ze wel eens in huis. Vooral in het najaar zie je ze op eens overal opduiken. Dit komt omdat de volwassen geworden mannetjes dan op zoek gaan naar een vrouwtje om te paren. Hoewel veel mensen bang voor spinnen zijn, is dat helemaal niet nodig. Ze kriebelen, maar de normale huisspin kan je niet bijten of steken. Ze zijn juist ontzettend nuttig omdat ze andere soorten insecten eten, waardoor een plaag kan worden voorkomen.

Tip!

Om spinnen op afstand te houden, is het verstandig om regelmatig te stofzuigen, spinnenwebben te verwijderen en dicht gaten in muren. Spinnen houden namelijk van warme, donkere, nauwe ruimtes, zoals kieren in muren, hoeken en onder dakranden van huizen.

Zilvervisjes

Naast de huisspin is ook het zilvervisje een veel geziene gast in huis. Ze zijn grijs van kleur en hebben een soort van franjestaartje, maar geen haartjes. Je komt ze vooral tegen in keukens en badkamers omdat dat dit omgevingen zijn met een hoge luchtvochtigheid. Ook op nieuwbouwwoningen zijn ze dol, omdat de muren en hout vaak nog wat vochtig zijn. Schadelijk zijn een paar zilvervisjes niet, pas al er een plaag is kan het vervelend worden. Denk aan schade aan boeken, behang en schilderijen.

Tip!

Houd de temperatuur in je woning zo laag mogelijk, bijvoorbeeld door je huis goed te ventileren. Dicht ook kieren en naden in je woning, zodat ze geen kans hebben om binnen te komen. 

Vlooien

Heb je een kat of een hond in huis? Dan heb je kans dat er ook vlooien in je huis wonen. Meestal verschuilen ze zich op vloerbedekking en op slaapplaatsen. Wanneer er iemand voorbijkomt springen ze erop om te bijten. Ook wanneer je je huisdier aait, kun je gebeten worden. 

Tip!

Om vlooien te voorkomen, is het belangrijk dat je huisdier een vlooienband draagt. Dit is echter soms niet genoeg, dus dan is het belangrijk dat je op de plek waar je huisdier slaapt goed stofzuigt. Klop matjes en manden ook altijd buiten uit, zodat de vlooien en eitjes er daar af kunnen vallen. Was desnoods de slaapmand van je huisdier elke week op een hoge temperatuur zodat vlooien gedood worden.

Bedwantsen

In tegenstelling tot spinnen en zilvervliesjes zijn bedwantsen echt vervelend. Ze bevinden zich vaak in de slaapkamer en voeden zich met het bloed van mensen en huisdieren. Een beet veroorzaakt vaak jeuk en een zwelling. Als je uitwerpsel in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten aantreft, dan heb je ze in huis.

Tip!

Bedwantsen kun je moeilijk voorkomen omdat ze zich makkelijk en snel verspreiden via bagage, meubilair en beddengoed. Om ze te bestrijden, heb je de hulp nodig van een professioneel bedrijf dat ongedierte bestrijdt, zoals bijvoorbeeld Rentokil.

Huisstofmijt

Ze zijn vrijwel onzichtbaar met hun 0,1 tot 0,6 mm, maar kunnen flink voor klachten zorgen als je er allergisch voor bent. We hebben het over huisstofmijten. Dit zijn witachtige beestjes die tot de familie van de spinachtigen behoren. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen, daarom zijn ze het meest te vinden rondom matrassen, kussens en dekbedden. Ook kleding, tapijt, stoffering van meubilair en knuffels zijn favoriete schuiladressen.

Tip!

Huisstofmijt voorkmoen is vrijwel niet mogelijk, maar ook niet nodig omdat de overlast meevalt. Alleen mensen met allergie hebben er last van. Natuurlijk is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat huisstofmijt zo weinig mogelijk kans heeft om zich te nestelen. Voorkom daarom stoffige en vochtige plekken in huis.

 

Hoe pak jij beestjes in jouw huis aan? Deel het met ons!

Lees ook:
Stof verwijderen met een pantykous
Tips voor roestvrij bestek
Zo haal je zweetgeurtjes uit je sneakers!