Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Onderzocht: In déze steden wil je als millennial echt wonen (en hier juist niet)

Onderzocht: In déze steden wil je als millennial echt wonen (en hier juist niet)

Onderzocht: In déze steden wil je als millennial echt wonen (en hier juist niet)

Iedereen heeft wel een favoriete stad, om allerlei redenen. Maar er is nu onderzoek gedaan naar de beste woonplaats voor verschillende generaties. Voor dit onderzoek werden de dertig grootste steden van Nederland geanalyseerd. Ben jij een echte millennial? Dan zijn dit de steden waar je wel en juist niet wil wonen.

Op zoek naar een nieuwe woonplaats, maar weet je nog niet precies waar in Nederland? Om er achter te komen welke steden het beste aansluiten bij de behoefte van elke generatie, heeft spaarplatform Raisin.nl onderzoek gedaan naar de behoeften van onder meer de generatie millennials.

De top 3 beste steden voor millennials

Millennials (generatie Y) zijn geboren tussen 1981 en 1996. Ze zijn opgegroeid in de digitale wereld en zijn in 2022 tussen de 26 tot 41 jaar oud. Voor dit onderzoek hebben we per stad gekeken naar een vijftal behoeften: het percentage millennials, het aantal banen per 1000 inwoners, de gemiddelde WOZ-waarde van een woning, het aantal bioscopen in een straal van 5 km en de gemiddelde afstand tot basisscholen. Hieronder lees je de top 3 van beste steden voor millennials.

1. Utrecht

Utrecht, ‘me stadsie’! De Domstad scoort met 118 punten de eerste plek. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Utrecht is € 358.000. Dat is € 63.000 minder dan in Amsterdam. En de huizenprijzen in de Domstad zijn niet alleen een stuk lager, de bruisende, karakteristieke stad heeft ook nog veel te bieden.

Zo waren er in 2021 meer dan 1000 horecazaken. Daarnaast zijn er voor filmliefhebbers vijf bioscopen binnen een straal van 5 km. Mocht je op zoek zijn naar baanzekerheid, dan zit je in Utrecht ook goed: per 1000 inwoners (15-74-jarigen) zijn er 1000 banen. Voor iedere inwoner zou er dus een baan moeten zijn.

Daarnaast zijn er voor millennials met jonge kinderen voldoende basisscholen. De gemiddelde afstand tot een basisschool is 0,5 km. Dat de stad erg geliefd is onder de millennials, mag duidelijk zijn. 32% van Utrechtenaren komt uit deze generatie. Dit is het hoogste percentage uit ons onderzoek (bijna het dubbele van Apeldoorn), wat betekent dat je omringd zult zijn door mede-millennials.

2. Rotterdam (gedeelde tweede plaats)

Met een score van 114 punten is Rotterdam de op-een-na beste stad voor millennials. Meer dan een kwart (26%) van de Rotterdammers valt onder die generatie. Je vindt hier dus genoeg leeftijdsgenoten. Rotterdam is een goede optie voor millennials als je in de Randstad wil wonen, maar geen fortuin wil uitgeven aan een huis.

De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Rotterdam is € 246.000. Dat is € 175.000 goedkoper dan in Amsterdam. Daarnaast is er genoeg te beleven in Rotterdam. Eind 2020 waren er 2109 horecazaken in de Zuid-Hollandse stad. Mocht je graag naar de film gaan, dan zijn er vier bioscopen binnen een straal van 5 km.

Qua baanzekerheid zit je in Rotterdam ook goed. Zo zijn er per 1000 inwoners (15-74-jarigen) 778 banen. Mocht je kinderen of een kinderwens hebben, dan is het fijn om te weten dat de gemiddelde afstand tot een basisschool ook hier 0,5 km is. Je hoeft dus niet met een kinderwagen in de tram om je kids naar school te brengen: er zou altijd een basisschool op loopafstand moeten zijn.

Lees ook
Geen groene vingers? Déze 8 kamerplanten zijn niet dood te krijgen en dus ideaal voor jou

3. Amsterdam (eindigt samen met Rotterdam op plek twee)

Samen met Rotterdam staat Amsterdam met 114 punten ook op plek twee voor millennials: 31% van de Amsterdammers mag zich millennial noemen. Je zult hier dus genoeg mensen vinden die in dezelfde levensfase zitten of dezelfde interesses hebben. Daarnaast heb je natuurlijk de toeristen en expats die de hoofdstad een internationale feel geven. Zo kan Amsterdam voelen alsof je eindeloos op een stedentrip bent.

Een havercappuccino to-go van de Noordermarkt, als lunch oesters en een burrata in de Pijp en in de avond een espresso martini in West. In Amsterdam zul je je qua horecagelegenheden nooit vervelen. In december 2020 waren er ​​4547 horecazaken in Amsterdam. Besteed je je vrije tijd liever in een filmhuis dan in een café of restaurant? Dan zijn er in Amsterdam zes bioscopen binnen een straal van 5 km. Heb je of wil je later kinderen, dan heb je in Amsterdam gemiddeld op 0,5 km afstand een basisschool. Zo kun je je kids makkelijk droppen met de bakfiets.

Al die ClassPass-abonnementen, persoonlijke-ontwikkeling cursussen en biologische boodschappen van Marqt moeten natuurlijk wel bekostigd worden. Gelukkig zijn er banen in overvloed in Mokum, per 1000 inwoners (15-74-jarigen) zijn er 995 banen. Nu klinkt Amsterdam als een walhalla voor millennials; helaas moeten we het wel nog even over de huizenprijzen hebben.

Mocht je graag in Amsterdam een huis kopen, dan moet je daarvoor wel diep in de buidel tasten: de gemiddelde WOZ-waarde van een woning in de hoofdstad is € 421.000.

Skip deze steden

En waar wil je juist liever niét naartoe verhuizen? Ook dat werd onderzocht. Niet iedere stad zal een ideale woonplaats zijn voor millennials. Zo eindigt Amstelveen met 32 punten op de laatste plaats in de ranking, gevolgd door Apeldoorn (39) en Zoetermeer (39). Maar zet je huis niet direct op Funda, als je in een van deze steden woont! Wie weet ben jij daar juist wel helemaal op je plek als millennial. Op ieder potje past een dekseltje!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Raisin | Beeld: Getty Images