Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Onderzoek wijst uit: leg je hand tijdens het autorijden nooit op de versnellingspook

Onderzoek wijst uit: leg je hand tijdens het autorijden nooit op de versnellingspook

Onderzoek wijst uit: leg je hand tijdens het autorijden nooit op de versnellingspook

Het zal voor velen vooral automatisme zijn en grote kans dat je het niet eens door hebt, maar je hand op de versnellingspook leggen tijdens het autorijden is iets wat je volgens deskundigen echt moet afleren.

Je handen nooit op de versnellingspook leggen

Vrijwel iedereen die normaal in een schakelauto rijdt, maar ook weleens in een automaat heeft gereden, heeft waarschijnlijk als eerste de tip gekregen om je linkervoet weg te houden bij de pedalen, maar ook om je hand niet op de ‘versnellingspook’ te laten rusten. Dat laatste geldt volgens deskundigen echter niet alleen tijdens het rijden in een automaat, maar zou je jezelf ook moeten afleren wanneer je in een schakelauto aan het rijden bent.

Onderzoek van de Britse wegenwacht

Hoewel het in menig instructieboekje van verschillende auto’s staat beschreven (en ja, die leest het grootste gedeelte nou eenmaal vluchtig of zelfs helemaal niet door), is de reden van het advies van deskundigen van de Britse wegenwacht heel simpel te verklaren. Naast dat het namelijk gewoon veel veiliger om beide handen aan het stuur te houden, kan het ook voor slijtage aan de tandwielen van de transmissie zorgen.

Lees ook
Wees gewaarschuwd: waarom je nóóit een flesje water in je auto moet laten liggen

Veiligheid

Wanneer je de versnellingspook namelijk continu blijft vasthouden, kan volgens het onderzoek de schakelvork van de bak tegen draaiende delen drukken. Nu is een auto sowieso al een luxe die je jaarlijks veel geld kost, en dus is het wel aan te raden er zo zuinig mogelijk mee om te gaan. Helemaal als je daarbij optelt dat het gewoonweg veiliger is en je het niet meer af hoeft te leren wanneer je in een automaat gaat rijden. Lijkt ons redenen genoeg om voortaan je hand gewoon veilig aan het stuur te houden!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: iStock