Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Oliebol of appelflap: wat is gezonder?

Oliebol of appelflap: wat is gezonder?

Oliebol of appelflap: wat is gezonder?

Op oudejaarsdag eten we ons buikje rond met oliebollen en appelflappen. Ongezond natuurlijk, want gefrituurd. Maar, is dat wel echt zo? En is een appelflap gezonder dan een oliebol? 

Oliebol gezonder dan een eierkoek

Een oliebol wordt gefrituurd, bevat veel suiker en dus een caloriebom. Maar wist je dat een oliebol minder calorieën bevat dan een eierkoek? In een oliebol zit vooral veel koolhydraten, eiwitten, vetten en water. Een gemiddelde oliebol van 100 gram bevat zo’n 250 calorieën. Een eierkoek (volgens velen en ook Sonja Bakker een gezond tussendoortje) bevat meer calorieën, wel 287.

Frituurolie

Het heeft allemaal te maken met het vetpercentage van de oliebol, en dat is weer afhankelijk van de frituurolie die men gebruikt. Zo kan de ene oliebol een vetpercentage van 4 procent hebben en een andere oliebol wel 23 procent. De gemiddelde oliebol heeft een vetpercentage van 7 tot 12 procent, best oké dus.

Oliebol of appelflap

Dus één oliebol is zo slecht nog niet. En – nu komt ie – een gezondere keuze dan een appelflap. Een appelflap van 100 gram bevat wel 400 calorieën. Jeetje! Wie de meest gezonde keuze wilt maken kan het beste kiezen voor een appelbeignet. Een appelbeignet van 55 gram bevat slechts 100 calorieën.

Fijne jaarwisseling!

Lees ook:

 

Bron