Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Oh no: wat moet je doen als je een lekkage in huis hebt?

Oh no: wat moet je doen als je een lekkage in huis hebt?

Oh no: wat moet je doen als je een lekkage in huis hebt?

Oh no: het laatste waar je zin in hebt tijdens een storm is een lekkage in je huis. Het is belangrijk dat je snel actie onderneemt om de schade zoveel mogelijk te beperken. Wij leggen je uit wat je allemaal moet doen.

1. Schakel het water uit

Het eerste dat je meteen moet doen is de watertoevoer stopzetten. Hiermee voorkom je dat de lekkage erger wordt. Hiervoor moet je meestal in de meterkast, keuken of badkamer zijn. Heb je veel water in huis? Schakel dan ook de elektriciteit uit, maar alleen als dit veilig kan.

2. Bepaal de bron

Ga op zoek naar de bron van de lekkage. Dit kan best lastig zijn. Zoek naar lekkende leidingen, maar ook een slecht gekitte douche of een lekkend dak kunnen de oorzaak zijn van een lekkage.

3. Ruim het water op

Hoe langer het water in je huis ligt, hoe meer waterschade. Het is dus belangrijk dat je dit zo snel mogelijk opruimt. Als je heel veel water in je huis hebt, is het handig om een pomp te huren.

Lees ook
Goed om te weten: dit kun je allemaal doen om een lekkage in huis te voorkomen

4. Droog uit

Schimmels en meeldauw ontwikkelen zich binnen 24 tot 48 uur na de overstroming. Het is dus belangrijk dat je snel begint met uitdrogen. Laat apparaten en stopcontacten aan de lucht drogen. Verwijder alle meubels en tapijten uit het overstroomde gebied. Open ook je ramen. Daarnaast moet je je muren controleren – alles dat is aangetast moet worden vervangen. Als je heel veel water in je huis hebt, is het handig om een luchtontvochtiger te huren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: GROHE | Beeld: GettyImages