Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Nederlanders ondanks coronacrisis content met hun leven: wat maakt jou een tevreden mens?

Nederlanders ondanks coronacrisis content met hun leven: wat maakt jou een tevreden mens?

Nederlanders ondanks coronacrisis content met hun leven: wat maakt jou een tevreden mens?

Wat geeft jou nou écht een tevreden gevoel? Als je de was hebt weggewerkt, als je trots naar je kroost op de bank kijkt of als je samen met je partner een belangrijk besluit hebt genomen? Het afgelopen jaar was uitdagend, maar toch meldt het CBS dat Nederlanders over het algemeen tevreden zijn over hun leven.

Al sinds er modebladen bestaan is het effect van ‘perfecte modellen lijven’ op de perceptie van hoe een vrouwenlijf eruit moet zien, een veelbesproken onderwerp. Tegenwoordig gaat het verder dan dat. Op sociale media worden toch – voornamelijk – perfecte levens gepromoot. Uitblinken lijkt de norm geworden in de huidige maatschappij. Het aantal burn-outs, psychische problemen en cosmetische ingrepen onder jonge vrouwen is nog nooit zo hoog geweest. Is het tijd de noodklok te luiden? We horen het graag van je!

Coronacrisis

De coronacrisis gooide voor veel mensen roet in het eten. Geplande reisjes konden niet doorgaan, banen kwamen in het nauw, veel ondernemers zagen hun bedrijven in rook opgaan en ook kinderen misten ineens al hun fysieke lessen op school. Met als gevolg: heel veel ballen tegelijkertijd hoog moeten houden, en heel veel plotselinge kopzorgen.

Tóch tevreden

Ondanks deze tegenslag het afgelopen jaar meldt het CBS dat Nederlanders toch nog steeds erg tevreden over hun leven zijn. Of misschien wel juist dankzij de crisis, want met de versoepelingen in het verschiet kunnen we bijna met een voldaan gevoel terugblikken op deze intense periode, waarin we toch flexibeler bleken dan we dachten.

Lees ook:
Goed coronanieuws: vaccins werken tegen alle varianten van het virus

Hoger cijfer

Het aantal volwassenen dat het eigen leven een zeven of hoger geeft steeg vorig jaar met 2 procent, naar 66 procent. We zijn dus kennelijk nog tevredener dan voor de crisis startte. De reden? “Wat we zien, is dat men om zich heen gaat kijken en in hun omgeving ziet dat er ook mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. Die realiseren zich dan eigenlijk dat het met hunzelf best goed gaat”, verklaarde hoofdsocioloog van het CBS Tanja Traag hierover aan het NOS Radio 1 Journaal.

Onderzoek

Maar wat maakt jou nou echt tevreden, als je kijkt naar jouw leven? Wij zijn erg benieuwd naar welke aspecten jij belangrijk vindt om je voldaan te voelen, en vragen je dan ook om mee te doen aan ons onderzoek daarnaar. Het kost je maar vijf minuutjes. Doe je mee? Dan kun je dat hier doen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: CBS | Beeld: Getty