Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Was jij je mondkapje niet na ieder gebruik? Zó schadelijk is dat echt

Was jij je mondkapje niet na ieder gebruik? Zó schadelijk is dat echt

Was jij je mondkapje niet na ieder gebruik? Zó schadelijk is dat echt

Je telefoon, portemonnee en sleutels zitten natuurlijk standaard in je tas, maar sinds een jaar is ook het mondkapje een essential geworden als je de deur uitgaat. Hoewel je vaak genoeg hoort dat je een wegwerpexemplaar toch echt moet weggooien als je ‘m vier uur achter elkaar hebt gedragen en een herbruikbaar masker na die tijd in de was moet doen, heb jij je vast ook weleens ‘schuldig’ gemaakt aan het ding vaker dragen. Hoe erg is het niet wassen van je mondkapje nu eigenlijk echt? Een expert doet een boekje open.

Mondkapje niet wassen: hoe erg is het?

Geef toe: gooi jij je mondkapje na ieder gebruik in de wasmachine, om ‘m vervolgens te wassen op zestig graden? Als je antwoord ‘nee’ is, ben je in ieder geval niet de enige. Láng niet zelfs, want uit een rondvraag van BN DeStem blijkt dat maar liefst 86 procent van de respondenten hun mondkapje nog een keer draagt zonder ‘m tussentijds te wassen. Daarentegen gaf slechts veertien procent van de ondervraagden aan zich wél aan de hygiëneregels te houden.

Besmettingsgevaar

We horen je denken: hoe noodzakelijk is het om je mondkapje iedere dag (want zo vaak dragen we ‘m inmiddels wel) op zestig graden te wassen? Volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit, is het toch écht nodig. Aan RTL Nieuws legt hij uit dat je niet meteen ziek kunt worden wanneer het coronavirus bijvoorbeeld aan je handen zit. Maar breng je dit vervolgens over naar je mondkapje, dan kun je jezelf wél besmetten.

Wassen op hoge temperatuur

Het niet wassen van je mondkapje kan er bovendien voor zorgen er virusdeeltjes achterblijven op de stof, waardoor je anderen kunt besmetten. Hoewel de meeste deeltjes na één of twee dagen sterven, kunnen de achtergebleven deeltjes alsnog tot een besmetting leiden. Het is dus wel degelijk noodzakelijk om je masker in de was te doen of een wegwerpexemplaar te gebruiken, die na gebruik ook écht in de prullenbak belandt. Kies je voor een herbruikbaar mondkapje, dan is het overigens wel belangrijk dat je ‘m op zestig graden wast. Alleen op zo’n hoge temperatuur overleeft het virus het niet.

Lees ook
Oefen maar vast op je vreugdedansje: ‘Per 21 april terrassen weer open en avondklok verleden tijd’

Broedplaats voor bacteriën

Niet alleen om het virus te doden, maar ook om af te rekenen met bacteriën wil je je mondkapje na ieder gebruik wassen. Volgens Zwietering is de mond namelijk een van de vieste plekken, waar zich de bacteriën bevinden. Zit die verstopt achter je mondkapje, dan creëer je in feite de ideale broedplaats (lees: warm en vochtig) voor die microben. Dus eh, think twice als je je vieze gezichtsmasker uit je zak tovert en ‘m opnieuw wil opzetten…

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet.nl | Beeld: Getty Images