Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hier moet je rekening mee houden als je een moestuin op je balkon wil beginnen

Hier moet je rekening mee houden als je een moestuin op je balkon wil beginnen

Hier moet je rekening mee houden als je een moestuin op je balkon wil beginnen

Droom je al tijden van een moestuin, maar woon je op een balkon? Geef de hoop nog niet op! Ook op een balkon kun je wel degelijk een moestuin beginnen en het hoeft helemaal niet lastig te zijn. Met deze 5 tips heb jij zó de moestuin van je dromen. 

Moestuin op het balkon

Veel mensen denken dat ze te weinig ruimte hebben om een moestuin te beginnen, maar dit is helemaal niet waar. Je hebt eigenlijk maar één vierkante meter nodig. Misschien moet je wel wat ruimte maken door je tuintafel- en stoelen weg te doen, dus ga na of dit het wel echt waard is. Kun je toch niet kiezen? Je kunt ook verticaal tuinieren. Hierbij gebruik je hangbakken die je aan de bovenkant van je balkon hangt en houd je dus de ruimte op je balkon. Zo kun je wel lekker blijven zonnen, maar heb je ook de moestuin die je zo graag wil. Let wel goed op, je zult de planten in deze hangbakken wel meer water moeten geven, ze drogen namelijk snel uit.

Zonneschijn

Als de zon regelmatig op je balkon schijnt heb je geluk, je zult dan sneller een succesvolle moestuin hebben. De meeste groenten en fruit hebben veel zonlicht nodig zodat ze kunnen groeien. Staat je balkon wel vaker in de schaduw? Zoek dan naar groenten en fruit die niet al te veel zonlicht nodig hebben. Hierin heb je helaas wel minder keuze, maar dan weet je in ieder geval zeker dat ze wel zullen groeien.

Wind

Ook te veel wind kan niet heel goed zijn voor de moestuin. Als het dan ook constant waait op jouw balkon, is het misschien toch geen goed idee om daar een moestuin te beginnen. Het hoeft natuurlijk niet helemaal windstil te zijn op het balkon, maar als jijzelf al bijna weggeblazen wordt, is de kans groot dat het fragiele plantje het niet lang volhoudt.

Potten en aarde

Als je in het tuincentrum bent, is het handig om allerlei verschillende formaten potten te kopen. Als je moestuin dan groter wordt, kun je de planten gelijk overpotten. Natuurlijk is de juiste aarde ook heel belangrijk. Hiervoor moet je goed kijken naar welke planten je hebt. Het kan namelijk wel eens verschillen. Ook een kraan op je balkon is erg handig, al is een paar keer met de gieter heen en weer lopen ook wel weer goed voor de beweging.

Lees ook:
Déze tips zorgen ervoor dat jouw moestuintjes wél een succes worden

Welke gewassen?

Natuurlijk is het super belangrijk om te kijken welke groenten en fruit je wilt verbouwen om een succesvolle moestuin te beginnen. Heb je niet zo veel ruimte? Dan zijn kruiden als oregano, munt, basilicum, rozemarijn en tijm een goed idee. Deze worden niet zo groot en zullen dus weinig ruimte in beslag nemen. Ook groentes als sugarsnaps, peultjes en doperwten nemen niet veel ruimte in beslag, omdat deze omhoog groeien. Als er veel zon op je balkon schijnt, kun je het beste aardbeien, pepers en paprika’s neerzetten. Let wel op dat het niet te hard waait, daar kunnen deze planten niet zo goed tegen. Tomaten houden ook van de zon, maar ook van een droge plek. Zorg dus dat je ze onder een afdakje zet, voor als het gaat regenen.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages