Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > 10 Voordelen van een minimale garderobe

10 Voordelen van een minimale garderobe

10 Voordelen van een minimale garderobe

Gelukkiger leven? Doe je spullen weg! Want minder is het nieuwe meer. Meer vrijheid, meer rust, meer balans. Deze week starten we met onze Grote Flair Opruimweken en deelt Dieuwke van der Meer-Posthumus van Moeder Minimalisme elke dag een nuttige tip.

Minimale garderobe, de voordelen!

Het is ontzettend handig om heel veel kleding in je kast te hebben! Toch? Natuurlijk niet! Door te veel kleding zie je door de bomen het bos niet meer. Het is wél handig om een minimaal aantal goede en zorgvuldig uitgezochte kleding in je kast te hebben. Zorg dat je voor alle gelegenheden iets in je kast hebt liggen. Wat de voordelen dan zijn van zo’n minimale garderobe? Dat zal ik, Dieuwke, je vertellen!

Nooit meer uren voor de kast

Je staat nooit meer lang voor je kledingkast, met de handen in het haar, te bedenken wat je aan moet doen. Toen ik nog niet minimaliseerde, had ik veel kleding. Heel veel kleding! We hebben een grote inloopkast en zelfs die was te klein geworden voor alle kleding. Ik kocht telkens iets wat ik leuk vond, of ik het nodig had of niet. Dus ik had een kast vol kleding maar nooit iets om aan te trekken. Herkenbaar? Wist je dat een vrouw gemiddeld één jaar in haar hele leven voor de kledingkast staat? Zo’n 16 minuten per dag? Dat is zonde van de tijd! Die kun je wel anders besteden. Tegenwoordig is het voor mij een stuk simpeler. Ik pak de outfit die past bij de gelegenheid waar ik naar toe ga en that’s it. De keuze is niet groot dus ben ik snel klaar.

Altijd netjes en overzichtelijk

Wat je niet hebt, hoef je niet op te ruimen. Alleen daarom zou je er al een minimalistische garderobe op na moeten houden. Voorheen lag de vloer vol met schoenen, sjaaltjes, broeken en  shirtjes. Maar tegenwoordig is de vloer gewoon leeg. Ook het hanggedeelte en de planken zijn een stuk overzichtelijker. Met weinig (maar voldoende) kleding is het natuurlijk gemakkelijker om de kast netjes te houden.

Met zorg en aandacht uitgezocht

Als ik tegenwoordig iets wil kopen, stel ik mezelf eerst deze 10 vragen. Hierdoor is elk kledingstuk altijd met zorg uitgezocht. Dit gaat eigenlijk vanzelf omdat je weet dat je het lang wilt gaan dragen en het overal bij moet passen. Iets kopen gebeurt zelden nog in een opwelling. Ik ben dan ook gelukkig met ál mijn kleding.

Focus op jou

Je draagt je kleding, je bént niet je kleding. Kleding is in eerste instantie een eerste behoefte, het houdt je warm. Het maakt je niet beter of minder. Maar de kleding die je draagt zegt natuurlijk wel iets over jou. Zorg er dan ook voor dat de kleding die je draagt, je met zorg uitzoekt.

Alles bij elkaar aantrekken

Met een minimale garderobe kun je alles bij elkaar aantrekken. Oké, misschien niet álles, maar wel veel. Dit komt omdat je vaker kleding met basiskleuren uitzoekt. Ook weet je met een minimale garderobe precies wat in de kast hebt hangen, wat handig is als je iets zoekt wat bij de rest van je kleding past.

Wist je dat… minimalist Joshua Fields Millburn vijf dezelfde witte overhemden in zijn kast heeft hangen? Kijk, lekker overzichtelijk.

Kleding gaat langer mee

Je zoekt automatisch kleding uit van goede kwaliteit en niet trendgevoelig, zodat het lekker lang mee gaat.

Kleinere kledingkast werkt

Een kleinere kledingkast betekent meer ruimte. Als je een inloopkast hebt, zoals wij, kun je er nu ook veel andere dingen kwijt. Zoals beddengoed bijvoorbeeld. En dát scheelt ergens anders weer een hoop ruimte.

Je bespaart geld

Stel, je koopt twee keer in de maand een kledingstuk van 30 euro. Dan ben je per jaar zo’n 720 euro kwijt. En dan hebben we het alleen over jouw kleding, laat staan kleding van je partner en kinderen. Door zorgvuldiger kleding uit te kiezen, door te minimaliseren, ben je automatisch ook een stuk liever voor de portemonnee.

Je draagt al je kleding

Toen ik nog een volle kledingkast had, droeg ik ongeveer 30 procent van de inhoud. Herkenbaar? Nu heb ik alleen nog die 30 procent, en je raadt het al, ik draag nu ál mijn kleding.

 

Grote Flair Opruimweken

Heb jij ook behoefte aan een opgeruimd, overzichtelijk en een minder vol huis? Doe dan mee met de Grote Flair opruimweken. Drie weken lang gaan we uitzoeken, opruimen en weggooien! Dat doen we niet alleen maar samen met Dieuwke van Moedersminimalise.nl want minimaliseren is de truc! Doe ook mee en deel het resultaat onder de hashtag #Flairopruimweken. Veel succes!

Bron: www.moedersminimalisme.nl