Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Met déze handige tips sorteer jij jouw vieze was als een superprof

Met déze handige tips sorteer jij jouw vieze was als een superprof

Met déze handige tips sorteer jij jouw vieze was als een superprof

Het doen van de was is een tijdrovend klusje. Vooral het sorteren van de vele vieze kledingstukken is een hels karwei. Het is belangrijk om het goed te doen, dus afraffelen die handel, zit er dus niet in. Voorkom het maken van fouten tijdens het sorteren van de vieze was met dit handige stappenplan. Het sorteren van de was is veel meer dan alleen het sorteren op kleur. 

Kleur

Als je jezelf er dan eindelijk toe gezet hebt, begin je met het sorteren op kleur. Donkere kleuren omvatten alles met diepgekleurde kleurstoffen zoals zwart, rood, marine, bruin of donkergrijs. Op de stapel witte was kan je ook ook pasteltinten, crème, beige en lichtgrijs toevoegen. En de stapel met kleur bevat alle overbleven kledingstukken zoals roze, lavendel, oranje, geel, lichtblauw en lichtgroen.

Meerkleurig

Maar hoe zit het dan met een kledingstuk dat bijvoorbeeld wit én zwart bevat? Daar is een heel simpel trucje voor. Druppel wat water op de zwarte kleur en druk er daarna voorzichtig een stukje keukenrol op. Geeft de kleur niet af? Dan kan het dus bij de witte of lichte was doen.

Stof

Met alleen op kleur sorteren ben je er nog niet. Het is ook belangrijk door goed op de stof te letten. Dit voorkomt dat je kleding krimpt in de was. Fijne was kan beschadigen en daarom moet je die apart wassen. Stof met grovere vezels heeft een lange tijd nodig om te drogen, dus wanneer je die met fijne was in de wasmachine stopt, krimpt je fijne was. En dat wil je absoluut niet hebben natuurlijk.

Lees ook
Je kleding niet fris na een wasbeurt? Mogelijk zit er ‘vetluis’ in je wasmachine en zó kom je daarvan af

Vieze kleding

Vaak word echt vieze was zonder voorbehandeling in de wasmachine gegooid. Dit is slecht voor je kleding. Zit er bijvoorbeeld een vet-, bloed-, of wijnvlek in je kleding? Dan is het aan te raden die vlek eerst te behandelen voordat je het in de wasmachine gooit. Last but not least: vergeet niet alle zakken van je kleding te controleren. Dit voorkomt dat je kleding niet beschadigd in de wasmachine. Een klein voorwerp kan al grote schade maken (of als er toevallig een briefje van twintig euro in zit, is dat ook best jammer).

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images