Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Medicijnen weggooien

Medicijnen weggooien

Medicijnen weggooien

We gebruiken allemaal zo nu en dan medicijnen, sommigen van ons zelfs iedere dag. Het komt dan ook weleens voor dat je ineens van medicijn moet switchen of plotseling moet stoppen vanwege bijwerkingen. In zo’n geval houd je dus een hoop, nog bruikbare, medicijnen over. Maar wat moet je nou precies doen met deze overgebleven medicijnen?

Weggooien

Voor veel mensen lijkt het erg zonde, maar nog bruikbare medicijnen worden in zo’n geval weggegooid en vernietigd. Er is veel kritiek op, de medicijnverspilling zou per jaar miljoenen kosten. Toch gebeurt het dagelijks.  Maar is deze verspilling eigenlijk wel een echte verspilling?

Redenen voor weggooien

Ondanks dat het op het eerste gezicht zonde lijkt dat nog bruikbare medicijnen worden vernietigd, blijkt uit nader onderzoek dat het ‘hergebruiken’ van eerder uitgegeven medicijnen helemaal niet zo simpel is. Apothekers zijn namelijk verantwoordelijk voor het uitgeven van correcte medicatie. Op het moment dat apothekers nog bruikbare medicijnen terugnemen, kunnen ze niet garanderen dat de medicatie nog correct is, want ze weten niet wat er in de tussentijd mee is gebeurd. Uitgegeven medicatie moet namelijk aan de standaard voorwaarde voldoen, en dat kan alleen op het moment dat het rechtstreeks van de fabrikant komt. En zeg nou zelf: we hebben het liefst allemaal onze medicatie rechtstreeks van de fabrikant in plaats van een ander, toch?

Kosten

Een ander belangrijk punt zijn de kosten met betrekking tot de retourstroom van de medicatie ten opzichte van de baten. Sommige geneesmiddelen kosten in inkoopprijs maar enkele centen per stuk, terwijl het terugnemen, controleren en terugboeken van dat medicijn veel duurder is. Hierdoor wegen de baten niet meer op tegen de kosten. Nieuwe medicatie is in zo’n geval veel veiliger en voordeliger.

Waar kan ik mijn overgebleven medicijnen inleveren?

Allereerst kan dit vrijwel altijd bij de winkels die producten verkopen die tot klein chemisch afval behoren. Je kunt de overgebleven medicijnen dus altijd weer inleveren bij de apotheek waar je ze hebt gehaald. Daarnaast moeten alle gemeenten het klein chemisch afval inzamelen. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze dit doen. Meestal gaat het hier om een gemeentedepot, chemokar of kca-depot.

 

Lees ook: