Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Marloes de Vries (36) is het brein achter Flair’s strips: ’Toen Ashton Kutcher mijn werk reposte, was ‘t hek van de dam’

Marloes de Vries (36) is het brein achter Flair’s strips: ’Toen Ashton Kutcher mijn werk reposte, was ‘t hek van de dam’

Marloes de Vries (36) is het brein achter Flair’s strips: ’Toen Ashton Kutcher mijn werk reposte, was ‘t hek van de dam’

Ook zo fan van ‘De week van Marloes’? Maak kennis met het gezicht achter de strip: illustrator en schrijver Marloes de Vries (36).

Vertel, hoe ben je begonnen?

“In 2013 begon ik met journal doodles, stripjes over mijn leven die wat serieuzer waren dan ‘De week van Marloes’. Dat deed ik voor mezelf, maar een vriendin zei dat ik ze op de sociale media moest plaatsen. Daarop kreeg ik heel veel reacties van mensen die zich in de stripjes herkenden. Ik maakte mijn strips in het Engels en de website boredpanda.com pikte er in 2017 een op. Die ging over volwassen worden en waarom dat soms zo lastig is. Toen acteur Ashton Kutcher deze reposte, was het hek van de dam. Mijn strip ging heel de wereld over: ik zag vertalingen in het Chinees en in het Russisch. Dat was me iets te veel aandacht, haha. Daarop werd ik benaderd om een boek met mijn strips in het Nederlands uit te geven en een week erna klopte Flair aan. Ik dacht echt: wat gebeurt er allemaal? Ik wist niet wat me overkwam!”

‘De week van Marloes’ is autobiografisch. Hoe ga je te werk?

“Het is gebaseerd op mijn leven, maar soms dik ik het wel aan. Ik registreer de hele week dingen die ik meemaak, die schrijf ik in een notitieboekje of in mijn telefoon. Op maandagochtend brainstorm ik met mezelf in mijn werkkamer. Welk idee is het leukst om uit te werken? Ik schets het grof uit op papier, kijk of het werkt met de tekst erbij. Als dat zo is, werk ik het uit: met inkt en een kroontjespen teken ik het lijnwerk, dat scan ik in en op de computer kleur ik alles in. Als het klaar is, gaat het naar de redactie van Flair. Ik werk twee weken vooruit, zo blijf het ook actueel.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Dit klinkt misschien een beetje als stalken, maar het liefst observeer ik mensen. Voor corona ging ik meestal op vrijdagmiddag naar een koffietentje met mijn notitieboekje om het weekend in te luiden. Daar schrijf ik op hoe ik me voel, kijk ik naar de interacties tussen mensen en pik ik flarden van gesprekken op. Ook zit ik graag in de tram of trein om mensen te observeren.”

Was het in coronatijd lastiger om iedere week een strip te maken?

“Mijn inspiratie komt van interactie met mensen, dus ik worstelde wel meer dan voorheen. Ik maakte zo weinig mee en draaide in mijn eigen cirkeltje rond, net als de rest van de wereld. Dat maakte het natuurlijk ook wel weer herkenbaar, maar die input van buitenaf miste ik wel.”

Op welke strip kreeg je de meeste reacties?

“Voor corona maakte ik een strip over een WhatsApp-gesprek tussen vriendinnen waarin ze een afspraak proberen te maken, wat maar niet lukt omdat niemand ooit kan. Dan zegt Marloes: ‘Zullen we dan maar afspreken in oktober 2020?’ In mijn hoofd was het een simpele strip, maar ik kreeg zoveel reacties, hij ging viral op Flaironline en werd rondgestuurd op Whatsapp. Grappig, daar stond ik echt versteld van. Ik maak ook regelmatig strips over het feit dat ik geen kinderwens heb, omdat ik vind dat daar ook ruimte voor moet zijn. Ik krijg daar altijd positieve reacties op van de Flair-lezers.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Flair (@flair_nl)

Lees ook
Op déze manier blijven je droogbloemen langer mooi

Je vriend Bram maakt ook af en toe z’n opwachting. Hoe vindt hij dat?

“Hij vindt dat heel leuk; het is een beetje een droogkloot en dat komt ook terug in de strip. Bram kreeg wel regelmatig de vraag of hij alleen witte T-shirts en blauwe vesten had, omdat ik hem zo teken. Hij heeft inderdaad een paar van deze sets in zijn kast hangen, maar sinds die vragen draagt hij voor de verandering af en toe ook een trui!”

Wil je weten wat Marloes nog meer doet? Kijk op marloesdevries.com. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Flair (@flair_nl)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Flair (@flair_nl)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Flair (@flair_nl)

Tekst: Jessica van Zanten | Fotografie: Angelica Vis