Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Ondanks twee succesmatches: ‘MAFS’-finale resulteert in nóg groter slagveld dan Twitter kon vermoeden

Ondanks twee succesmatches: ‘MAFS’-finale resulteert in nóg groter slagveld dan Twitter kon vermoeden

Ondanks twee succesmatches: ‘MAFS’-finale resulteert in nóg groter slagveld dan Twitter kon vermoeden

Nou mensen, het zit erop. Wát een bevalling was dit seizoen van ‘MAFS’. ‘Mismatches’ die ineens de ultieme duo’s bleken, droomkoppels die we nog voor de huwelijksnacht al konden afschrijven, vlinders, frustraties, verbinding, ontbinding (?), gewone gevoelens, verliefde gevoelens, teleurstelling, ik-ben-niet-boos-vibes… Een rollercoaster is er niks bij. Of ‘achtbaan’, zoals sommige mensen zeggen. We hebben er nog één laatste keer een mooie samenvatting inclusief twitterfeest van gemaakt: dít gebeurde er tijdens deel twee van ‘Married ’till First Fight’ en zó loopt het af.

Koppelsweekend, deel 2

Na die réte ongemakkelijke voorstel-groepstherapiesessie en een jacuzzi-ramp begint het vervolg van het koppelsweekend niet per se heel veel beter. Lizzy en Lars hebben apart geslapen omdat zij na een wijntje of wat eindelijk durfde te zeggen dat Lars de handboeien wat losser moet doen. En Danny lucht zijn hart bij expert Pablo nadat hij de avond ervoor is afgeblaft door Rein en geen puf meer heeft om daar tegenin te gaan.

Een ‘geen-zin-in-discussie-discussie’

Als Lars en zijn ‘dode paard’ samen met expert Tila op een spreekwoordelijk kruispunt bespreken of ze samen links of rechts afslaan, of hun relatie achteruit inparkeren, barst de bom. Lizzy: “Ik kan niet zeggen wat ik voel”. Lars: “Dat moet nu veranderen, want anders is het afgelopen”. Lizzy: “Ok, ik voel…” Eeeennn… Lars loopt weg. Er knapt onverwachts iets bij de agent, die “even geen zin heeft” in een discussie, met een huilende Lizzy tot gevolg. Als Lars – na een ongemakkelijke sportochtend met oud-kandidaten Wenkie, Knipperly en Thierry – weer is bijgetrokken en Lizzy vraagt om een één-op-één-gesprek, flipt hij de pan uit wanneer Lizzy zegt geen discussie te willen. (Nou, die pot en die ketel duiken ook echt bijna iedere aflevering weer op, hè?).

Rij-instructerreur

Terwijl Rein Lizzy ter troost in d’r nekvel heeft gegrepen, laat Mick zien dat-ie wel degelijk in staat is tot een goed gesprek. Hij houdt Lars de spiegel voor die hij op z’n huwelijksreis met Daisy vergeten was mee te nemen. “Je gaat maar door, door, door. Je geeft haar geen rust om te herstellen. Als je het wil redden, moet je afremmen, nu is het eenrichtingsverkeer”, strooien hij en Suzan met de voertuigtermen waar Formule 1-fan Lars zelf zo graag in praat. Mick: “Lars is zo dominant, hij heeft het steeds over versnellingen. Ik zei al: Lars, je bent geen rij-instructeur.” Maar wat de overige kandidaten ook zeggen, het lijkt niet binnen te komen bij Lars: “Dit heeft definitief de deur dichtgegooid. Het komt niet meer goed.”

Wijsheid komt met de jaren

Dat heeft Lars volgens gloednieuwe MAFS-expert Sylvia helemaal aan zichzelf te danken. “Lars probeert Lizzy ergens in te douwen. Erg ongezond dat je iemand niet de ademruimte geeft en blijft roepen ‘ik wil dat het zo gebeurt’. Daar schop je iemand heel ver mee weg”, aldus de wise old lady, die we de rest van het weekend overigens nauwelijks te zien krijgen met Freddy. Net als Aron en Monique trouwens, die enkel in beeld kwamen toen Monique nog net niet kwijlend genoot van de verrassende voetbalkwaliteiten van haar ‘mannetje’. Nou ja, teveel positive vibes zullen wel voor mindere kijkcijfers zorgen.

Het laatste avondmaal

Anyways: menig kandidaat is na alle ellende opgelucht dat er in het geïmproviseerde First Dates-restaurant gelukkig geswitcht mag worden van date. Aan tafel met Rein praat Mick meer dan we hem in alle afleveringen met Daisy hebben zien doen. Danny begrijpt volledig dat Suzan al zo vroeg de handdoek in de ring heeft gegooid. Daisy vindt het (NA ALLES WAT ER GEBEURD IS) nog steeds raar dat er tijdens het koppelsweekend nul contact met Mick is en komt met Lizzy tot de conclusie dat over twintig jaar meedoen wellicht succesvoller was geweest. En ‘ik-waai-met-alle-winden-mee-en-heb-geen-eigen-mening-Bert biecht aan Lars op dat-ie zijn MAFS-testen misschien niet helemaal oprecht heeft ingevuld. O, toch wel. Net als Lars. Dus Bert ook. Huh?

Slagveld

De volgende ochtend blijkt zowel de breuk tussen Lars en Lizzy als Rein en Danny definitief. Lizzy had best nog willen kijken waar haar ‘kriebels’ voor Lars naar hadden kunnen leiden, maar bij Lars is het nu of nooit, en ja, dat gaat Lizzy allemaal net effe wat te snel. Danny beseft zich na twee dagen drama hoe goed zijn leven eigenlijk was voor hij aan MAFS begon en ook Rein komt na tegen een betonnen muur te zijn aangelopen en een huilbui tot de conclusie dat hij “veel te mooi is voor dit project” en dat er genoeg mensen zijn die hem wel willen. Tijd voor afscheid. Zou er als de camera’s weg zijn nog íets te redden zijn?

Bert en Suzan

Niet geheel verrassend is dat voor Bert en Suzan in ieder geval niet zo. De twee waren als laatste getrouwd en scheiden als eerste, overduidelijk tot grote opluchting van Suzan. Ze blijft keurig en wijt het mislukken van het huwelijk aan het feit dat zij niet verliefd geworden is omdat Bert wellicht te zacht voor haar is. Dat ze de huwelijksreis eigenlijk als één grote #MeToo-ervaring heeft beleefd dankzij Bert’s overdosis seksistische grappen en grijpgrage handjes, houdt ze voor zichzelf. Wij vinden het knap. Bert baalt nog steeds als een boze puber dat zijn huwelijk onvoldoende kans heeft gekregen om te slagen, maar blijft hopen dat ‘Suus’ bij die negen van de tien ‘exen’ gaat horen met wie hij goed bevriend is gebleven. Zou hij inmiddels deze illusie ook armer zijn?

Mick en Daisy

Tja, wederom weten we niet zo goed waar te beginnen. Je zou denken dat Daisy na wat rust en tijd zonder Mick wellicht iets zou zijn bijgetrokken. Maar bij het keuzemoment – dat minstens zo awkward verliep als de rest van hun huwelijk – verschijnt madam opnieuw met grof geschut (en zonder zelfreflectie) ten tonele. Mick beloofde elke dag verbetering maar veranderde niets, Mick hoefde niet op z’n tenen te lopen want zij was echt superchill en positief gezelschap, en terwijl zij zich kwetsbaar en open opstelde, wist Mick niets en viel er geen normaal gesprek met hem te voeren. Dodelijk vermoeiend, dat ge-welles, -nietes van die vrouw.

Zelfs in haar afsluitende brief kon er geen vriendelijk woord vanaf. Geen terugblik op een ondanks alles wél mooie huwelijksdag, geen bedankje voor het überhaupt aandurven van het experiment. Niks. Kijk Daisy, we snappen dat je teleurgesteld bent, maar er bestaat ook nog zoiets al ‘fatsoen’. Je weet wel, dat ene waar je tijdens het koppelsweekend zelf nog over begon. Geheel onverdiend volgt er vervolgens een prachtbrief van Mick, die ditmaal níet naar zijn rijmwoordenboek greep. Hij heeft er zelfs heuse complimentjes voor Daisy uit weten te persen en wenst haar ondanks hun huwelijk from hell alsnog “het allerbeste en de droomvent” die ze in hem niet vond. Applaus voor Mick, die zelfs ná die mooie woorden nog een trap na krijgt van Daisy. Pfoe. Om sprakeloos van te worden (iets waar Carlo en expert Pablo helaas ook last van hadden).

Rein en Danny

Da’s niet per se handig tijdens het schrijven van een artikel, dus we hebben ons herpakt. Rein en Danny dan. Iets dat zo hoopvol begon, maar als een nachtkaars uitging. De twee lijken toch best aardig bij elkaar te passen, maar weten gewoon niet op een succesvolle manier met elkaar te communiceren. Rein is teleurgesteld en Danny’s hart gebroken. En dan gooit Rein er in zijn brief ook nog eens uit dat-ie stiekem gewoon getrouwd had willen blijven. Da’s natuurlijk wel lekker makkelijk praten als je al zeker weet dat de ander voor een scheiding kiest (Rein is en blijft een showman hè). Danny schrikt, maar blijft bij zijn beslissing om er een punt achter te zetten, waarna beide mannen teleurgesteld richting huis vertrekken. Zou er na afloop wellicht toch nog toekomst voor hen zijn?

Freddy en Sylvia

Van Fred en Sylvia verschijnen als enigen nog extra beelden tussen de keuzemomenten door. Niet veel later blijkt waarom, want Syl zou zonder die beelden helemaal niet meer in beeld zijn geweest. Als Freddy alleen komt opdagen bij Carlo, blijkt dat het stel hartverscheurend nieuws heeft gehad. Sylvia heeft vlak voor de finale te horen gekregen dat ze longkanker heeft. Tranen. Bij ons en de kijker thuis, die er niet over uit kan dat het avontuur van het stel dat voor de leukste televisie zorgde zó tragisch ten einde komt. Alhoewel, tussen hen zit het gelukkig nog goed. Uit hun brieven (die van Sylvia wordt voorgelezen door expert Eveline) blijkt dat de twee graag getrouwd blijven om te kijken of er na de opnames wellicht echte liefde kan opbloeien. Wie na afloop van MAFS Jinek heeft gekeken weet inmiddels dat de twee toch uit elkaar zijn omdat Sylvia Fred een gezonde vrouw gunde, maar een bijzonder vriendschap is er nog steeds. Wij houden hoop voor de toekomst, want wát een koppel was dit. <3

Lars en Lizzy

Als er één stel is dat het gaat halen, dan zijn het tortelduifjes Lizzy en Lars wel. Dat was hoe nagenoeg iedere kijker erover dacht vanaf het moment dat het koppel elkaar het jawoord gaf. Maar helaas, na het samenwonen kreeg Lizzy niet de vlinders waar ze op gehoopt had en Lars bleek haar niet de tijd te kunnen geven om te kijken of die er misschien alsnog kwamen. Zoals Lars omschrijft: “Op het moment dat we het zelf moesten doen, ging het eigenlijk al vrij snel mis”. Lars was verliefd, ook Lizzy had gevoelens, maar niet genoeg. Zo zie je maar Lars, hoe hoger de versnelling, hoe harder de crash…

Aron en Monique

De twijfels die menig kijker voorafgaand aan het huwelijk van Aron en Monique had, verdwenen als sneeuw voor de Oostenrijkse zon naarmate de tijd verstreek. De twee leken vanaf dag één hoteldebotel en wisten dat tijdens hun huwelijksreis, het samenwonen én daarna voort te zetten. Tijdens het keuzemoment is meteen duidelijk dat de twee het nog steeds leuk hebben samen (hoewel een door kijkers verwacht cadeaumomentje uitblijft). Aron krijgt zelfs tranen in z’n ogen bij het zien van beelden van hun huwelijk, ouwe romanticus. Wel is er bij beiden lichte twijfel of de kriebels die ze hebben er ook nog zijn als alle hectiek van het programma achter hen ligt, maar dat zoeken ze dolgraag samen uit. Ze blijven getrouwd!

Lees ook
‘MAFS’-koppelsweekend: Daisy brandt Mick volledig af en krijgt in duizenden tweets de volle laag

Het was ons een waar genoegen

Na deze mooie afsluiter zijn we – ondanks dat MAFS weer een feest was om naar te kijken – blij dat we weer even op adem kunnen komen. Alhoewel, echt luchtig kun je de programma’s die deze kijkcijferhit opvolgen niet bepaald noemen: Verslaafd! en Uitstel van Executie. Wel prima wegkijkers ook, dus we redden ons wel. Jullie ook? We hopen dat jullie hebben genoten van onze uitgebreide Married At First Sight-recaps: bij een volgend seizoen klimmen we met liefde weer in de pen. Tot dan!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bert en Suzan

Daisy en Mick

 

Rein en Danny

Freddy en Sylvia

Lizzy en Lars

Aron en Monique

En verder

Tekst: Justine Wouterson | Beeld: Still