Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Maak zelf: woonaccessoires van vilt

Maak zelf: woonaccessoires van vilt

Maak zelf: woonaccessoires van vilt

Vilt is het simpelste materiaal om mee te werken. En nog hip ook. Maak er daarom de mooiste spullen mee voor in huis. 3 ideeën!

DIY met vilt: designlamp

Met een simpel lampje van Ikea of Xenos als basis maak je deze stijlvolle tafellamp.

Dit heb je nodig:
-duplo vilt
-naaimachine

Zo maak je het:
Leg de kap op krantenpapier. Teken de vorm af door de kap over de krant te rollen en knip hem uit. Zo heb je het patroon voor de kap. Neem 1 cm extra aan de lange zijden, anders is de basiskap zichtbaar. Neem het patroon over op het vilt en knip uit. Stik het vilt aan de zijkanten dicht. Werk de boven- en onderkant af met zigzagsteek. Schuif de vilten hoes over de basiskap en je bent klaar.

DIY met vilt: 2-in-1 sprei

Gemaakt van een bijzondere viltsoort: duplo vilt. Het is wat dikker en heeft verschillende kleuren aan beide zijden.

Dit heb je nodig:
– duplo vilt (in kleuren die je zelf wilt)
– naamachinegaren
– naaimachine

Zo maak je het:
Knip zo veel vlakken uit als je nodig hebt. Je kunt ze op A4-formaat maken. Leg de vlakken uit op de vloer om een mooie kleurverdeling te maken. Stik dan met een gewone stiksteek de vlakken in de lengtebanen aan elkaar. Als je alle banen hebt, bevestig ze dan aan elkaar. Zorg ervoor dat alle naden goed aansluiten. Je kunt de buitenrand afwerken met een festonsteek, maar nodig is het niet. De sprei is aan beide kanten te gebruiken.

DIY met vilt: vlaggetjes maken

Met restjes vilt maak je in no time zo’n feestelijke slinger. Ben je handig met draad en haaknaald, dan kun je ’m nog extra mooi afwerken.

Dit heb je nodig:
– viltlapjes in verschillende kleuren
– garen
–  wit naaimachinegaren
– stevig koord om vlaggetjes aan te bevestigen
– haaknaald
– scherpe naald met een groot oog

Zo maak je het:
Knip de vlagen uit het vilt. De rechte vlaggen zijn 12×15 cm. De puntvlaggen zijn aan de bovenzijde 12 cm breed en 15 cm lang (teken een rechte lijn van midden onder naar de zijkanten boven en je hebt een rechte driehoek). Speld de zijden om de cm af en naai een festonsteek met de garen. Haak vervolgens in iedere steek 1 vaste, 1 stokje, 1 dubbel stokje, 1 stokje en 1 vaste en ga dan door na de volgende steek. Als je alle vlaggen klaar hebt, kun je ze aan het koord naaien, wij kozen voor een leatherlook koord. Zigzag het koord op de vlaggen met een tussenruimte van circa 16 cm. Houd wat koord aan het begin en einde over om de slinger mee op te hangen.

 

Ma-akDeze zelfmaakideeën van vilt komen uit het
boek Ma-ak, stijlvolle ideeën voor je interieur.
Breien, haken, werken met vilt, van Jorine
Tieleman (inclusief een set rondbreinaalden),
€ 17,50, uitgeverij Tirion.