Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo maak je je ramen glanzend schoon!

Zo maak je je ramen glanzend schoon!

Zo maak je je ramen glanzend schoon!

Dat zomerse zonnetje is heerlijk, maar heeft ook nadelen. Die zonnestralen kunnen namelijk ook de verkeerde dingen in de spotlight zetten, zoals de strepen op je net niet helemaal schone ramen. Flair helpt je uit de brand met wat tips om je ramen glanzend schoon te krijgen.

Benodigdheden

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste spullen gebruikt. Voor het goed kunnen wassen van je ramen heb je nodig: een goede spons, een trekker en een zeem. Vaak is het zo dat wat duurdere spullen niet alleen fijner werken, maar ook een zichtbaar beter resultaat leveren.

Sopje

Over de samenstelling van hét ideale sopje zijn de meningen nogal verdeeld. Belangrijk is in ieder geval dat het water warm en schoon is. Daarnaast is het belangrijk dat je niet te veel schoonmaakmiddel toevoegt, want daar ontstaan strepen van. Mocht je last hebben van vette ramen, dan kan het handig zijn een scheutje ammoniak toe te voegen. Voor heldere ramen kun je een scheutje glansmiddel van de vaatwasser toevoegen aan je emmer sop. Wat ook helpt, is een in vier stukken gesneden ui toevoegen aan je sopje. Dat voorkomt ook strepen.

Eventuele voorbereiding

Het ergste vuil verwijder je van tevoren van je ramen met een doek. Voor het verwijderen van vogelpoep kunnen tandpasta en een oude tandenborstel goed van pas komen. Ook is het handig de kozijnen van tevoren al even af te nemen met een natte doek.

Sponzen en trekken

Na het nat maken van de spons is het belangrijk dat je hem vervolgens weer bijna helemaal droog knijpt. Ook is het belangrijk om van beneden naar boven te werken, zo voorkom je lekvlekken. Maak vervolgens het raam met de trekker in één lange beweging droog. Aan de buitenkant maak je de ramen van boven naar beneden droog en aan de binnenkant van links naar rechts. Neem tussendoor de trekker af met een zeem, om strepen te voorkomen. De randen en de hoekjes zeem je als laatste droog.

Streepvrij

Toch nog strepen op je raam? Veeg dan met een prop krantenpapier over je ramen om ze helemaal streepvrij te maken. Wel is het hierbij belangrijk dat de ramen en de krant droog zijn!

Ook interessant:
Ramen lappen doe je zo
Luxaflex schoonmaken? Zo doe je dat!
Maak een schoonmaakrooster!