Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Maak je huis kindvriendelijk

Maak je huis kindvriendelijk

Maak je huis kindvriendelijk

Met deze handige tips maak je je huis veilig voor je kleintje.

Kindvriendelijk huis

Baby’s en kleine kinderen kunnen gemakkelijk stikken in kleine onderdeeltjes. Ze zijn nieuwsgierig en willen de wereld verkennen. Zeker wanneer je kleintje begint te kruipen, moet je alert zijn. Kinderen kennen geen gevaar, dus daarom is het belangrijk dat je er als ouder alles aan doet om je huis veilig te maken.

Verplaats je in je kind

Het klinkt misschien een beetje raar, maar als je je huis childproof wilt maken, moet je je verplaatsen in je kindje. Kruip daarom je huis rond op handen en knieën en zoek naar dingen die interessant zouden kunnen zijn voor je kleintje. Wees alert op rommel, elektrische draden, stopcontacten en maak een lijst met dingen die je moet aanpassen. Hier vast een aantal tips.

Stopcontacten

In nieuwbouwhuizen zijn de stopcontacten vaak al kinderproof. Toch is het verstandig om het nog even te checken. Oudere huizen zijn vaak niet beveiligd, en een kindervingertje past met gemak in een stopcontact. Een stopcontactbeveiliger kun je gewoon in de doe-het-zelf winkel halen en klik je gemakkelijk in het stopcontact.

Schoonmaakmiddelen

Chemische schoonmaakmiddelen zijn ontzettend gevaarlijk! De flessen zijn vaak vrolijk gekleurd en zien er daarom aantrekkelijk uit voor je kindje. Berg schoonmaakmiddelen altijd op in een hoge kast, en zorg ervoor dat je het kastje af kunt sluiten.

Meubels

Je kleintje begint zijn eerste stapjes te zetten! Super natuurlijk, maar er liggen weer nieuwe gevaren op de loer. Aan tafels en andere meubels zitten vaak scherpe randen. Controleer alles goed en plaats eventueel tafelbeschermers op de hoeken van je tafel.

Verdrinking

Heb je een bad? Laat je kindje nooit alleen in de badkamer en zorg ervoor dat je, als je zelf in bad hebt gezeten, het water weg laat lopen voordat je de badkamer uitgaat.

Trap

De trap kan een groot gevaar zijn voor je kleine dreumes. De trap opklimmen hebben ze meestal redelijk snel onder de knie. Wanneer je achter je kindje blijft lopen is dit natuurlijk geen probleem, maar het zal snel alleen op ontdekkingstocht gaan. Plaats daarom altijd een traphekje bij het trapgat.

Elektrische draden

Elektrische draden zijn erg interessant voor je kindje. Zorg dat ze netjes zijn weggewerkt, bijvoorbeeld met een kabelverslinder.

Brandveilig

Goede brandveiligheid in je huis is natuurlijk altijd belangrijk. Maar check, vooral als je kinderen hebt, nog even brandmelders, brandblussers en schaf een koolmonoxidemelder aan. Kijk ook uit met hete thee, een strijkijzer en het gasfornuis. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

 

Wat voor maatregelen heb jij al genomen om je huis kindvriendelijk te maken?

Lees ook:
– Stof verwijderen met een pantykous
– Tips voor roestvrij bestek
– Zo haal je zweetgeurtjes uit je sneakers!