Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > De lockdown heeft gevolgen gehad voor de psychische gezondheid van je kat

De lockdown heeft gevolgen gehad voor de psychische gezondheid van je kat

De lockdown heeft gevolgen gehad voor de psychische gezondheid van je kat

Als je afgelopen winter de mazzel had dat je de lockdown kon doorbrengen met een furry vriend, weet je als geen ander hoe troostend een huisdier kan zijn. Andersom blijkt dat niet lang niet altijd het geval.

Katten hebben het zwaar

Terwijl honden het heerlijk vonden om hun baasje opeens zoveel om zich heen te hebben, moesten katten op z’n zachtst gezegd even schakelen. Niet alleen mensen strugglen met mentale problemen sinds de pandemie; ook katten hebben het psychisch zwaar. En dat heeft alles te maken met het feit dat ze het rijk niet meer voor zichzelf alleen hebben.

Depressie

Twitteraar Joanna Mont nam haar kat deze zomer mee naar de dierenarts. ‘Die vertelde me dat ze verschillende katten behandelt met een depressie als gevolg van irritatie dat er thuis de hele tijd mensen zijn. Dat is natuurlijk heel zielig, maar wel het meest kat-achtige ding wat ik ooit heb gehoord. Honden hebben blijkbaar niet hetzelfde probleem.’

Honden voelen zich beter

Depressieve katten als gevolg van de lockdown klinkt misschien als een geintje, maar wordt wel degelijk gesteund door onderzoek. De James Cook University in Australië bestudeerde het humeur van 400 huisdieren en hun baasjes en hoe die werd beïnvloed door het delen van een ruimte tijdens de pandemie. Daaruit blijkt juist dat honden zich beter voelen dan ooit nu ze de hele tijd mensen om zich heen hebben.

Omschakeling

Van de onderzochte katten toont 50% verschijnselen die erop duiden dat ze zich verdreven voelen door hun baasjes. Stephanie Borns-Weil onderzoekt het gedrag van dieren en is allesbehalve verrast door deze aantallen. Voor een kat die gewend is veel tijd alleen door te brengen, is het nogal een omschakeling wanneer ze opeens steeds mensen in de buurt hebben. ‘Katten kunnen zich overweldigd voelen door mensen om zich heen als ze dat niet verwachten.’

Vraag je je nu af of het wel zo goed gaat met je kat? Let dan op lethargisch gedrag, niet eten, zich vaak verstoppen of het stoppen met zichzelf verzorgen. Dat kan erop duiden dat je kat even genoeg van je heeft. Als je je zorgen maakt, is een afspraak met de dierenarts een goed plan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Bustle | Beeld: Getty