Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Leuk om te doen: zelf jam maken

Leuk om te doen: zelf jam maken

Leuk om te doen: zelf jam maken

Het is zondagochtend: ontbijten doe je vandaag in bed. Hoe lekker is het om dat te doen met een beschuitje met zelfgemaakte jam? Hierbij het basisrecept.

Er gaat niets boven zelfgemaakte jam. Het enige wat je nodig hebt, is rijp fruit en een paar mooie potjes. Binnen een half uur tover je je zelfgemaakte jam op tafel. Met behulp van deze video kan het haast niet mislukken.

 

 

Dit heb je nodig

1 k rijp fruit * 1 el citroensap * 1 k geleisuiker (met pectine) * grote pan * potjes voor de jam

Zo maak je het
Spoel het fruit goed af onder de kraan, snijd het in kleine stukjes of pureer het met een staafmixer of keukenmachine. Doe het fruit met het citroensap in de pan en meng de geleisuiker er doorheen. Breng het mengsel al roerende aan de kook en laat het ongeveer vijf minuten koken. De kooktijd gaat pas in wanneer de jam blijft borrelen, ook wanneer je roert. Haal hierna met een lepel het schuim dat is ontstaan uit de pan. Weet je niet zeker of de jam klaar is? Doe dan de volgende test: zet voor je begint alvast een leeg schoteltje in de vriezer. Schep een beetje hete jam op het schoteltje. Stolt de jam meteen en kun je er met een vinger op duwen? Dan is de jam klaar. Lukt dit niet, laat de jam dan nog even koken.

TIP
Zorg dat de jampotten brandschoon zijn. Sluit ze na het vullen direct goed af en zet ze ongeveer vijf minuten ondersteboven. De overtollige lucht wordt er op deze manier uitgeduwd. Bewaar de potjes op een koele en droge plek. Op die manier is de jam ongeopend een jaar houdbaar!