Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Lekke band? Zo plak je ‘m zelf!

Lekke band? Zo plak je ‘m zelf!

Lekke band? Zo plak je ‘m zelf!

Balen omdat je een lekke band hebt? Met dit stappenplan plak je die gewoon zelf, zonder de hulp van een man. Het enige wat je nodig hebt, is een reperatiesetje (met bandenlichters, lijm, plakkers en schuurpapier), een fietspomp en een emmer water. 

Buitenband van het wiel halen

Zet je fiets op zijn kop en laat de band leeglopen. Steek de bandenlichters tussen de buitenband en de velg en haak deze achter een spaak. Met de tweede bandenlichter doe je hetzelfde, twee spaken verder. Wip de band omhoog met de derde bandenlichter. Haal de buitenband nu in zijn geheel los van de velg.

Binnenband plakken

Ga op zoek naar het lek in de binnenband. Haal de binnenband van het wiel, pomp ’m op en houd hem onder water. Aan de luchtbelletjes zie je waar het lek zit. Haal de band uit het water en omcirkel de plek met een krijtje. Laat ’m weer leeglopen, schuur de plek van het lek op en besmeer die met lijm. Plak een plakkertje op het gat, druk het aan en laat het zo’n vijf minuten drogen.

Buitenband om het wiel leggen

Nu moeten de binnen- en buitenband weer om het wiel. Plaats het ventiel terug in de velg. Pomp de binnenband een beetje op en leg ’m in de buitenband. Druk de band daarna weer in de velg. Begin bij het ventiel en duw langzaam en voorzichtig tot je bijna helemaal rond bent. Wip het laatste stukje band met een bandenlichter terug in de velg.

 

We zijn benieuwd: plak jij je band zelf of laat je dat aan iemand anders over?

Lees ook: Wat neem je mee op vakantie? (Checklist!)