Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Twitter kijkt opnieuw ‘met hartkloppingen en buikpijn’ naar Ruinerwold-docu: onverwacht einde verrast kijkers

Twitter kijkt opnieuw ‘met hartkloppingen en buikpijn’ naar Ruinerwold-docu: onverwacht einde verrast kijkers

Twitter kijkt opnieuw ‘met hartkloppingen en buikpijn’ naar Ruinerwold-docu: onverwacht einde verrast kijkers

Na drie schokkende uitzendingen van ‘De Kinderen van Ruinerwold’, was het woensdagavond tijd voor de slotaflevering van de documentairereeks. Maar liefst 1,2 miljoen kijkers zaten wederom met open mond voor de buis, te kijken naar de heftige verhalen van de vier oudste kinderen en archiefbeelden van vader Gerrit Jan van D. – waar je maag letterlijk van omkeert. Twitter stroomde zoals iedere week vol met verbijsterde reacties, al wist het einde van de docu te verrassen.

Slotaflevering ‘De Kinderen van Ruinerwold’

In de vierdelige documentairereeks De Kinderen van Ruinerwold gaat Jessica Villerius het gesprek aan met Shin (31), Mar Jan (30), Edino (28) en Israël (27) – de vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D. In de afgelopen afleveringen hebben ze al veel uit de doeken gedaan: van de mishandeling die plaatsvond op de boerderij tot het seksuele misbruik dat zich daar heeft afgespeeld. Ook kregen kijkers vreselijke beelden te zien, die de vader van het stel eerder zelf had opgenomen. En die gingen van kwaad tot erger. Zo zagen we vorige week een filmpje voorbij komen waarin een van de jongste kinderen op een stoel werd gezet. Uiteindelijk neemt Van D. de haar plaats op de stoel over, door haar er uit het niets kei- en keihard van af te duwen.

Geen keuze

Ook gisteren hebben kijkers van De Kinderen van Ruinerwold weer 45 minuten lang met ingehouden adem naar de televisie zitten staren. Een van de dingen die Edino in de uitzending duidelijk wil maken, is dat zij als kinderen geen keuze hadden. “Ik hoor zo vaak: ‘die oudere konden gewoon weglopen’. Nee, ik heb toen in paniek een keuze gemaakt en daardoor ben ik heel mijn familie kwijtgeraakt. Die familie ga ik nooit meer terugkrijgen en je kunt nooit meer ongedaan maken wat er gebeurd is”, vertelt hij erover. “De enige keuze die ik in het leven gehad heb, heb ik gemaakt in een situatie waarin ik doodsbenauwd was voor het feit dat ik opgesloten zou worden. Ik wilde dat niet, want ik had net gezien hoe iemand een halfjaar opgesloten was. Ik was bijna achttien en niet meer leerplichtig, dus er was geen enkele reden om mij niet een jaar of een halfjaar op te sluiten. Daar was ik bang voor.”

Uitputtend

In de slotaflevering was tevens te zien hoe Shin, Edino, Mar Jan en Israël (ook wel Jan) voor het eerst inzage kregen in alle processtukken. Daarmee kreeg Mar Jan naar eigen zeggen steeds meer puzzelstukjes die bevestigen dat het krankzinnig was dat er zich afspeelde in de boerderij in Ruinerwold. “Dat is heel uitputtend en ik vond het wel zwaar om het allemaal te lezen.”

Oordeel

Onlangs liet het Openbaar Ministerie weten de strafvervolging tegen Van D. te willen stoppen omdat hij door zijn medische toestand volgens het OM niet terecht kan staan. Van D. liep in 2016 ernstige hersenschade op door een beroerte. Voor de vier oudste kinderen is dit zichtbaar een flinke klap. Geheel als een verrassing komt het niet, geeft Israël toe, “maar nu is het wel echt”. Inmiddels is bekend dat Shin, Edino, Mar Jan en Israël een civiele zaak starten tegen hun vader. “De gerechtigheid, de erkenning. Dat is wat ze van meet af aan hebben gewild”, aldus hun advocaat Corinne Jeekel in de talkshow Op1.

Schuld ligt bij niemand anders dan Van D.

Dat Israël – de zoon van Van D. die in 2019 opdook in een kroeg in Ruinerwold – in ieder geval nergens schuldig aan is, staat volgens Shin buiten kijf. “Hij is de oplossing geweest voor deze shit”, benadrukt de oudste van alle kinderen. Hij wordt dan ook iedere keer boos als hij dat een van de jongere kinderen hoort zeggen. “Leg de schuld waar het hoort, en die hoort bij Gerrit Jan. Die hoort niet bij mensen om hem heen, die hoort niet bij de wereld die niet begrijpt dat niet thuis geschoold wordt, die hoort niet bij de wereld die zegt dat je niet seks met je eigen kinderen mag hebben, die hoort niet bij de wereld die zegt dat je je kinderen niet mag slaan en verstoppen in een hok en weet ik veel wat allemaal nog meer. Dit is zíjn schuld, niet die van de wereld. Ik kan daar zo kwaad om worden”, zegt hij vól emotie, waardoor kijkers een brok in hun keel krijgen.

Verrassend einde

Erna wordt duidelijk dat Gerrit Jan van D. is vrijgelaten uit de gevangenis, in het bijzijn van Shin, Edino en Israël; Mar Jan wilde hier niet bij zijn, maar heeft later wel haar jongere broertje en zusjes opgezocht. Een verrassende wending die daarna volgt, is dat een van de jongere kinderen – die dus geen deel hebben uitgemaakt van de documentairereeks – er uiteindelijk tóch voor gekozen heeft om bij hun vader weg te gaan. “Ook in mijn ervaring heeft m’n vader te veel dingen gedaan die niet te rechtvaardigen zijn. Ik woon daarom sinds kort niet meer bij hem”, verschijnt er in beeld.

Lees ook
Donderdag extra aflevering ‘De Kinderen van Ruinerwold’, Edino en Israël schuiven aan in talkshow

Hartkloppingen

Het einde van de aflevering weet twitterend Nederland duidelijk te verrassen. Daarnaast wordt er vol bewondering gesproken over alle vier de oudste kinderen en willen kijkers vooral Shin maar al te graag knuffelen. Niet alleen hij, Edino, Mar Jan en Israël kunnen rekenen op veel respect, óók maakster Jessica Villerius krijgt een hoop complimenten. “Wat een aangrijpende documentaire”, klinkt het dan ook veelvuldig op het sociale medium. Ook zeggen kijkers wederom met “hartkoppingen” en “buikpijn” naar de docu gekeken te hebben.

Extra aflevering

Na vier woensdagen achtereenvolgend ademloos naar De Kinderen van Ruinerwold te hebben gekeken, kunnen kijkers zich vanavond opmaken voor een extra aflevering die wordt uitgezonden wordt op NPO Start. Daarin lijken veel nu nog onbeantwoorde vragen van kijkers opgehelderd te worden. “Hoe was het voor de oudste drie kinderen om destijds hun gezin te ontvluchten? Waar kwamen ze terecht en hoe hebben ze hun leven opgebouwd? In een extra online uitzending vertellen Shin, Mar Jan en Edino hoe ze vertrokken en hoe het ze sindsdien is vergaan”, valt er te lezen in een persbericht van BNNVARA.

De vierde aflevering van ‘De Kinderen van Ruinerwold’ kijk je hier terug.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Twitter | Beeld: still