Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Deze kookmythes kloppen van geen kant

Deze kookmythes kloppen van geen kant

Deze kookmythes kloppen van geen kant

Je moeder vertelde je misschien ooit dat een beetje zout toevoegen aan het water ervoor zorgt dat het sneller kookt. Tot onze spijt moeten we je vertellen dat dit niet waar is. En deze andere vier dingen ook niet.

Snufje zout in het water

Helaas, het water gaat er niet sneller van koken. Maar sla deze stap niet over, want het zorgt wel voor een lekkere smaak van je pasta. Tip: kook eerst water in de waterkoker en dan verder in de pan. Dat gaat wel sneller!

Aardappeltjes moeten onder water staan

Klopt niet. Je aardappelen hoeven niet helemaal ondergedompeld te zijn in water. Als het water kookt, komt het namelijk zo hoog dat de aardappelen echt wel gaar worden. Hetzelfde geldt voor pasta. Bespaar water en tijd, want minder water opzetten betekent dat het sneller kookt. Tip: houd de deksel op de pan, dat scheelt echt.

Stop maar in de magnetron

Bij elke manier van opwarmen van eten neemt het aantal voedingsstoffen af, wordt weleens gezegd. Maar als je je maaltijd verwarmt in de magnetron doe je het juist goed, want die heeft het minst negatieve effect. Het is een droge manier van verhitten. In water oplosbare vitaminen, zoals vitamine B en C, ‘lekken’ dan niet uit het voedsel.

Alcohol verdampt tijdens het koken

Ook niet waar helaas. Pas na drie uur koken zijn de meeste sporen van alcohol weg. Maar helemaal verdwijnen doen ze nooit. Dus gooi gerust een hele fles wijn door je gerecht, maar ga er niet vanuit dat het helemaal geen effect heeft.

Helemaal laten afkoelen

Fout. Je wilt natuurlijk geen gloeiendheet eten in de koelkast zetten, maar hoe langer je het uit de koelkast houdt, hoe meer bacteriën erop groeien. En dat is ook niet gezond. Laat het dus een beetje afkoelen voordat je het in de koelkast zet.

Heb jij nog kookmythes?

Lees ook: