Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Koele feitjes over je koelkast

Koele feitjes over je koelkast

Koele feitjes over je koelkast

Geen Nederlands gezin kan zonder de koelkast. De koelkastdeur is zelfs de meest geopende deur van het huis! Dit en nog veel meer koelkastfeitjes op een rij.

Herinneringen

Eén op de vijf Nederlanders bewaart herinneringen op de koelkast in de vorm van tekeningen, foto’s en magneetjes uit vakantielanden.

Appels en tomaten

Dacht jij ook dat je tomaten in de koelkast moet bewaren? Mis! Tomaten houden juist van warmte. Appels bewaar je juist wél in de koelkast, net als sauzen (mayonaise, ketchup) en eieren. Bewaar die wel in het doosje, niet los in de deur.

Langer vers

Bederft jouw groente en fruit ook zo snel? Zonde! Er bestaan speciale groentelades in koelkasten (zoals Bosch) die je vitaminebommetjes tot drie keer langer vers houden. Zo blijft bijvoorbeeld broccoli veertien dagen goed.

7 jaar

Is je koelkast zeven jaar of ouder? Grote kans dat-ie aan vervanging toe is. Daarmee bespaar je zo’n 45 euro aan stroomkosten per jaar.

1911

De eerste koelkast bedoeld voor een huishouden werd in 1911 gemaakt. Hij kostte duizend dollar, destijds een gigantisch bedrag.

De onderste plank

De onderste plank is het koudste gedeelte van de koelkast. Bewaar hier daarom vlees, vis en gevogelte.

Fornuis

Spaar energie – en dus geld! – door je koelkast niet in de buurt van het fornuis te zetten. En een stukje van de muur, zodat de warmte weg kan.

Vriesvermogen

Ontdooi je vriezer minstens twee keer per jaar. Een dikke vrieslaag zorgt dat het vriesvermogen vermindert en dat kost meer energie.

Maaltijd in de koelkast

Een portie pasta of rijst ontdooien? Zet je maaltijd in de koelkast. De kou die vrijkomt bij het ontdooien scheelt je koelkast weer energie.

 

Lees ook: Hoe blijft je huis koel in de zomer?