Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Is het al tijd voor een kerstboom in huis? Dit is wanneer je ‘officieel’ de kerstboom mag optuigen

Is het al tijd voor een kerstboom in huis? Dit is wanneer je ‘officieel’ de kerstboom mag optuigen

Is het al tijd voor een kerstboom in huis? Dit is wanneer je ‘officieel’ de kerstboom mag optuigen

Kerstmis liefhebbers zetten de kerstboom liever vandaag dan morgen neer in de woonkamer, versiert en wel. Maar wanneer mag je ‘officieel’ eigenlijk de kerstboom optuigen? 

Allereerst is het handig te weten wat de traditie inhoudt en waar het vandaan komt. Directeur van het Kennisinstituut Immaterieel Erfgoed Ineke Strouken vertelt dat de kerstboom net als de paashaas uit Duitsland komt. Wist jij dit?

Een korte geschiedenisles

Een korte geschiedenisles van Strouken: “In 1842 kwam de kerstboom via de Duitse prinsessen en de vele welgestelde Duitse migranten naar ons land. De bomen stonden op Paleis Het Loo en in de Amsterdams grachtengordel”, aldus Ineke. Wist je dat de Nederlanders een kerstboom in huis eerst helemaal niks vonden? “De protestanten vonden het typisch iets voor de katholieken en getuigen van bijgeloof. En de katholieken vonden het juist een heidens gebruik,” vertelt Strouken verder.

Eind negentiende eeuw veroverde de boom toch een plekje in huis. In het begin van de twintigste eeuw gebruikte men een klein boompje of een ‘bosje’ met takken als kerstboom. Dit werd vooral gedaan bij protestantse gezinnen, zij hadden daarnaast ook hun kerststal. De kerstboom kwam in de jaren ’50 definitief bij de meeste mensen in de woonkamer te staan en is daarna nooit meer verdwenen.

Lees ook
Wie nú al naar kerstmuziek luistert, is gezonder

Ongeschreven regels

De boom mag dus ‘officieel’ vanaf 21 december worden opgetuigd. Sommigen kunnen niet zo lang wachten en zetten hun boom eerder op. Het is dan ook maar een ongeschreven regel. Echter blijkt het wel dat we te maken hebben met een trend, zegt Strouken. “De boom gaat steeds vroeger de kamer in, vaak meteen na Sinterklaas en sommigen zelfs al eerder dan 5 december. Tegelijkertijd wordt de boom ook eerder afgetuigd dan vroeger, vaak al op 2 januari. Mensen geloofden vroeger dat het ongeluk bracht om hem voor Driekoningen af te breken, maar deze feestdag heeft anno nu nauwelijks betekenis meer.”

Wanneer tuig jij jouw kerstboom op?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images