Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Kattenliefhebbers opgelet! Deze bloem is extreem giftig voor katten

Kattenliefhebbers opgelet! Deze bloem is extreem giftig voor katten

Kattenliefhebbers opgelet! Deze bloem is extreem giftig voor katten

Bloemen en huisdieren gaan niet altijd samen. Vooral katten halen nog eens kattenkwaad uit en stoten een vaas met verse bloemen om. Maar wist je ook dat bloemen giftig kunnen zijn voor jouw harige, beste vriend? De lelie blijkt heel gevaarlijk te zijn voor katten. Oppassen met deze prachtbloem dus!

Bloem giftig

De bloem en het stuifmeel van de lelie zijn gevaarlijk voor jouw kattenvriend. Als een kat stuifmeel op zijn vacht heeft en zichzelf vervolgens wast, krijgt hij het stofje binnen. En dat kan grote gevolgen hebben. Ook het water waar de lelie in staat, is al onveilig voor katten om te drinken. Binnen 12 tot 36 uur na een lelievergiftiging kan een kat last krijgen van acute nierfalen. In dat geval zal het beestje gaan braken, stoppen met eten en drinken en erg sloom worden. Ook veel plassen – of juist niet kunnen plassen – en kwijlen kunnen wijzen op nierfalen bij je kat.

Als je vermoedt dat je kat vergiftigd is, dan is het heel belangrijk om meteen contact op te nemen met de dierenarts. Als je hiermee wacht, kan het beestje binnen drie tot vijf dagen overlijden. Als een kat meerdere bloemen gegeten heeft, kan hij zelfs binnen enkele uren al sterven. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Lees ook:
Katten drinken niet zomaar uit een gewoon bakje: hier moet je op letten

Pas op met Lilium en Hemerocallis

RTL Nieuws somt op welke lelies giftig zijn voor katten. Gelukkig zijn er meerdere soorten lelies (maar liefst 160) die niet allemaal giftig zijn. Je kunt dus met een gerust hart een boeketje in huis halen, mits het maar geen Lilium of Hemerocallis is. De Lilium (ware lelie) en Hemerocallis (daglelie) zijn namelijk wél giftig voor katten. Er bestaat ook nog een zogenoemde ‘vredeslelie’ (Spathiphyllum). Deze bloem is geen echte lelie, maar is helaas ook giftig voor katten.

De Liliumgroep bestaat uit:

– Lilium asiatic (Aziatische lelie)
– Lilium elegans
– Lilium lancifolium (tijgerlelie)
– Lilium longiflorum (graflelie)
– Lilium orientalis (star gazer)
– Lilium speciosum rubrum
– Lilium umbellatum

De Hemerocallis groep bestaat uit:

– Hemerocallis dumortieri
– Hemerocallis fulva (daglelie)
– Hemerocallis graminea (oranje daglelie)
– Hemerocallis sieboldii (vroege daglelie)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Gettyimages