Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Bzzz… zó voorkom je muggen en andere insecten in huis

Bzzz… zó voorkom je muggen en andere insecten in huis

Bzzz… zó voorkom je muggen en andere insecten in huis

Gezoem in je oor, je hele slaapkamer doorzoeken, op zoek naar de kleine etterbak, niks vinden en weer gaan slapen. Tot het gezoem opnieuw begint. Argh! Het mooie weer betekent helaas ook dat er weer veel insecten en dan vooral muggen aanwezig zullen zijn. Wij hebben dé tips om ze te weren.

1. Dit moet je voorkomen

Stilstaand water vinden muggen echt geweldig. Daar leggen ze namelijk graag eitjes in, waar nieuwe muggen uit ontstaan. Een emmer met regenwater in je tuin is dus een no go. Ook plastic zeilen waarop water is achtergebleven trekt muggen aan. Verstopte dakgoten en regenpijpen zijn ook ultieme plekken voor muggen. Af en toe kijken of er geen stilstaand water aanwezig is in je tuin en deze plekken schoonmaken is dus aan te raden. Schoteltjes onder plantenpotten weghalen is ook handig. Hetzelfde geldt voor vogelbadjes en buitenwaterbakken voor honden. ’s Nachts is het moment van de muggen. Overdag verstoppen ze zich juist in een beschutte omgeving. Dus bijvoorbeeld in een struik of tussen lange grassprieten. Het is lastiger voor muggen om zich te verstoppen in gemaaid gras. Maaien dus!

2. Geur, warmte en lucht

Geuren, warmte en koolstofdioxide zijn ook dingen die erg aantrekkelijk zijn voor muggen. Er is onderzoek gedaan naar de werking van citronellakaarsen op muggen, helaas is daarbij aangetoond dat die kaarsen de muggen niet weghouden. Parfum of aftershave is ook een fabeltje, want ook dit werkt niet tegen insecten. Vanaf twintig meter kan een mug jouw lichaamsgeur al ruiken. Door de warmte die jouw lichaam met zich meebrengt kunnen muggen je altijd in het donker vinden. Muggen die steken zijn altijd vrouwtjes. Ook is onderzocht dat muggen eerder op je af komen wanneer je donkere kleuren draagt. Lichte, loszittende kleding kan er dus voor zorgen dat muggen minder snel op je af komen.

Lees ook
Ontdek welke tuinmeubelen het beste bij jou passen

3. Licht uit

Het licht zoveel mogelijk uitlaten in huis is ook een tip. Niet omdat muggen op licht afkomen, maar juist op de warmte die een lamp afgeeft. Het is ook slim om een ventilator aan te zetten. Tegen een harde wind in vliegen is namelijk niets voor muggen. Ook horren in ramen en deuren zorgen ervoor dat muggen en andere insecten buiten blijven. Zo kan de frisse lucht toch naar binnen komen en blijven de ongewenste insecten buiten. Onder een klamboe slapen ’s nachts is slim om te doen, dit zorgt er namelijk voor dat muggen of andere insecten niet bij jou in de buurt kunnen komen. En dus ook geen gezoem in je oor!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images