Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > In 5 stappen een minimalistisch, leeg en schoon aanrecht

In 5 stappen een minimalistisch, leeg en schoon aanrecht

In 5 stappen een minimalistisch, leeg en schoon aanrecht

Gelukkiger leven? Doe je spullen weg! Want minder is het nieuwe meer. Meer vrijheid, meer rust, meer balans. De Grote Flair Opruimweken zijn gestart en daarom deelt Dieuwke van der Meer-Posthumus van Moeders Minimalisme elke dag een nuttige tip.

Minimalistisch aanrecht

Het ziet er altijd zo heerlijk opgeruimd uit, zo’n mooi leeg aanrecht. Heerlijk als je altijd ruimte hebt om het eten te bereiden. Maar in hoeverre is dat realistisch? Met deze tips kom je al een heel eind. Volg daarvoor de volgende stappen.

1. Doe spullen in een kastje

Bekijk je aanrecht eens. Hoeveel spullen staan er? Ruim alle spullen die je ook in een keukenkastje kwijt kunt op, zoals een theepot, keukenapparaten die je niet vaak gebruikt, broodbeleg, schoonmaakmiddel, olijfolie, de keukenweegschaal, kookboeken enzovoorts. Haal spullen die helemaal niet in een keuken horen weg. Wanneer deze spullen niet in je kastjes passen, wordt het hoog tijd dat je de inhoud van je kastjes gaat minimaliseren.

2. Wees kritisch

Wat heb je nu nog op je aanrecht staan? Kijk er eens kritisch naar.

  • GFT-bakje: je hebt tegenwoordig heel handige afvalbakken met verdeelvakken. Je kunt het gft-bakje natuurlijk ook in een kastje onder je gootsteen zetten.
  • Koffiezetapparaat: wanneer je deze dagelijks gebruikt, zou ik hem vooral op het aanrecht laten staan. Wanneer je hem slechts gebruikt wanneer er visite komt, zou ik het apparaat in een kastje zetten.
  • Waterkoker: sinds kort hebben wij een Quooker (een kraan waar kokend water uitkomt, met een beveiliging voor kinderen). Ik vind het echt een aanrader voor iemand die veel thee drinkt. En het voordeel hiervan is dat je waterkoker weg kan! Scheelt weer ruimte op je aanrecht.
  • Fruitschaal: wist je dat niet al het fruit op kamertemperatuur moet worden bewaard? Daar lees je hier meer over. Het fruit dat je wel in je fruitschaal wilt bewaren kun je als pronkstuk op je aanrecht zetten in een mooie schaal of op de keukentafel.
  • Zeep: zeep zou ik uiteraard naast de kraan bewaren, wel zo handig!
  • Pot met pollepels: hoe vol zit deze pot? Kun je met minder toe? Kijk eens naar wat je echt nodig hebt en doe de rest weg. Als je grote keukenladen hebt, kun je overwegen om deze dingen ook in een lade te bewaren.
  • Ovenwanten en schorten: vaak hangen deze aan een haakje in de keuken. Wanneer deze in het zicht hangen, zou ik ze in een keukenkastje/lade opbergen. Je kunt ze ook aan de binnenkant van een lange deur hangen. Trouwens: aan één set ovenwanten en één schort heb je genoeg!
  • Kruidenpotjes: zet ze in een kastje! Tip: gebruik hervulbare kruidenpotjes, die je kunt laten bijvullen op de markt. Scheelt weer afval!
  • Aanrechtdoekje en afwaskwast: deze kun je vaak prima wegwerken in een bakje onder in je gootsteenkastje of aan je keukenkastdeurtje.
  • Keukenrol: de meeste mensen hebben deze ook op het aanrecht staan. Maar wist je dat je de keukenrol ook in een kastje kunt hangen? Kijk hier op Pinterest voor een mooi voorbeeld.

3. Houd het aanrecht leeg

Dit lijkt simpel, maar het vergt toch wel wat discipline. Een aanrecht leeg houden lukt door ’s nachts de afwasmachine te laten draaien en de machine ’s ochtends weer te legen. Het servies wat je overdag vies maakt, kun je zo direct wegbergen in de afwasmachine. Heb je niet zo’n handige huishoudhulp, doe je afwas dan in een afwasteiltje dat je in een keukenkastje zet. Om de afwas te beperken raad ik je aan om zo veel mogelijk je servies te hergebruiken. Je theekop van vanmorgen kun je prima even omspoelen en weer gebruiken, in plaats van een nieuwe te pakken. Op deze manier heb je ook erg weinig servies nodig en dat scheelt je weer ruimte in de keukenkastjes. Ruim tijdens het koken ook altijd zo veel mogelijk het aanrecht op.

4. Kies een mooi voorwerp

Eerlijk is eerlijk: op een groter aanrecht lijkt het al snel minder rommelig dan wanneer je een kleiner exemplaar hebt. Maar elke keuken verdient toch een mooi voorwerp in de keuken. Kies voor een paar leuke (kruiden)plantjes, een mooie fruitschaal, een vaas met fleurige bloemen of een etagère. Je vindt meer inspiratie op mijn Pinterest-pagina.

5. Houd het schoon

Een mooi aanrecht is schoon. Schoonmaken is simpel, nu er niet veel op het aanrecht staat. Zet in plaats van al die chemische schoonmaakmiddelen, slechts één bloemenspuit of een andere lege spuitfles in je aanrechtkastje. Vul deze met een beetje groene zeep en een theelepel soda en vul de fles bij met water. Een prima schoonmaakmiddel voor je hele keuken!

 

Grote Flair Opruimweken

Heb jij ook behoefte aan een opgeruimd, overzichtelijk en een minder vol huis? Doe dan mee met de Grote Flair Opruimweken. Drie weken lang gaan we uitzoeken, opruimen en weggooien! Dat doen we niet alleen, maar samen met Dieuwke van Moeders Minimalisme, want minimaliseren is de truc! Doe ook mee en deel het resultaat onder de hashtag #Flairopruimweken. Veel succes!

Bron: Moeders Minimalisme