Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Het huishouden van Tom

Het huishouden van Tom

Het huishouden van Tom

Iedere week nemen we een kijkje in het leven van een leuke vrouw, maar deze week mogen we binnenkijken bij Tom!

Naam: Tom Springveld

Leeftijd: 28

Partner: Marianne

Kinderen: Een poes, Zorro, telt dat ook?

Woonplaats: Amsterdam

Werk: Manager van MENTODAY.nl

Marianne en ik wonen sinds begin 2010 samen in een appartement op de derde verdieping. Ons blok is gebouwd in 1930 en zo’n tien jaar geleden volledig gerenoveerd. Onze inrichting is een gezellig allegaartje van rommelmarktvondsten, alleen de bank hebben we nieuw gekocht. We delen een liefde voor elegant, Deens design: strakke lijnen, ranke pootjes en warme bruintinten. Onze meest recente rommelmarktvondst, een salontafel ontworpen door Louis van Teeffelen, tikten we voor 10 euro op de kop, om er later achter te komen dat ie een paar honderd euro waard is. Maar we houden ‘m natuurlijk lekker voor onszelf.

Verzamelen

Qua smaak zijn Marianne en ik het over het belangrijkste eens: we zijn allergisch voor meubels die er spiksplinternieuw uitzien. Dit jaar zijn we begonnen aan een grote opschoonactie, waarbij alle overbodige objecten het veld moeten ruimen. Het grootste punt van strijd in ons huishouden is Marianne’s verzamelwoede. Met name beeldjes van dieren – het maakt eigenlijk niet uit welke – zijn favoriet. Ik heb hetzelfde met boeken; het liefst zou ik van elke wand in huis een boekenkast maken. We vinden elkaar ergens in het midden: zij probeert het niet te gek te maken met de katjes en hertjes, ik doe halfslachtige pogingen om te bepalen welke boeken ik kan missen.

Samen bezig

Als het even kan zijn we tegelijk met huishoudelijke klusjes bezig. Ik was af, zij droogt. Ik vouw de was op, zij stofzuigt. Op die manier blijft er zo veel mogelijk quality time over. Koken doe ik meestal omdat ik vaak als eerste thuis ben uit het werk. Dat vind ik geen straf, maar de rest van het huishouden zou ik met liefde aan iemand anders overlaten. Ik bedenk me altijd wat ik allemaal had kunnen doen in de tijd dat ik onderbroeken opvouw of voor de zoveelste keer borden sta te boenen. Elke twee weken doet onze schoonmaakster de dingen waar we zelf geen zin in hebben: de badkamer, stoffen in alle hoeken en gaten, de keukenkastjes. Niets zo fijn als de voordeur openen en begroet te worden door de geur van schoonmaakmiddel, tijdschriften in een net stapeltje en een vlekkeloos aanrecht.

Tom’s tip

Ik woon nu al bijna vijf jaar samen en één ding is zeker: de strijd om kastruimte heb ik verloren. Met zo’n twee meter afstand. Ik heb twee planken en een hanggedeelte, zij heeft zes planken, drie ruime lades, een sieradenla én een hanggedeelte. De reden van deze ongelijke verdeling ligt voor de hand: Marianne koopt véél meer kleding dan ik. Als ze voor de zoveelste keer thuiskomt met donkergrijze skinny jeans en uitlegt dat al die andere donkergrijze skinny jeans gaan flubberen en deze écht niet, haal ik mijn schouders op en accepteer het feit dat vroeg of laat een van mijn planken er aan moet geloven. Mijn tip zou dus zijn: gun hem zijn kastruimte. Kan er in jouw gedeelte niks meer bij, kijk dan eens kritisch naar al die shirtjes, vestjes, truitjes en jeans die je al jaren niet meer draagt. Een overschot aan kleding is jouw probleem, niet het zijne.