Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Huis reinigen met zout en meer!

Huis reinigen met zout en meer!

Huis reinigen met zout en meer!

Vind je een dezer dagen zout in je schoen? Flair kan je hiervoor handige tips geven. Het geeft niet alleen smaak aan je eten, maar is het wondermiddel tegen wijnvlekken of om te zorgen dat avocado’s niet bruin worden. In het huishouden kun je met zout echt alle kanten op. Lees snel wat je er allemaal mee kunt doen, en je zet volgend jaar zout op je sint-verlanglijstje!

Wijnvlekken

Heb je net een witte blouse gekocht, mors je er rode wijn op. Wat nu? Bestrooi de vlek met keukenzout. Laat het even intrekken, zodat de korrels het vocht kunnen opnemen. Gooi de blouse daarna in de wasmachine.

Uiengeur

Stinken je handen na het snijden van knoflook of uien? Door je handen te ‘wassen’ met zout verwijder je de geur.

Theeaanslag

Theeaanslag in glazen of in de theepot? Je kunt dit makkelijk verwijderen door de aanslag met zout en een schuurspons in te wrijven. Spoel daarna goed na met water.

Keelpijn

Heb je last van je keel? Los een halve theelepel zout op in een glas lauwwarm water en gorgel een halve minuut. De zoutoplossing zorgt dat het vocht uit de geïnfecteerde weefsels van je keel wordt gehaald, wat de pijn verzacht. Daarnaast verdunt de oplossing het slijm en verwijdert het allergenen, bacteriën en schimmels uit de keel. Het is misschien vies, maar het werkt wel.

Muggenbult

Jeuk omdat je gebeten bent door een (heel) late mug? Maak de huid waar de muggenbult zit vochtig en scrub vervolgens met wat zout. Het koelt de huid af en verlicht de irritatie.

Vetbrand

Vlam in de pan? Blus de vlammen met zout om de zuurstof weg te nemen, waardoor ze doven. Ook handig als je straks in de zomer een barbecuevuur wilt doven zonder te veel rookoverlast.

Scrubben

Zout is ideaal om je huid mee te scrubben. Het verwijdert de dode huidcellen, waardoor hij weer fris en glad aanvoelt. Voeg eventueel nog wat lavendel- of citroenolie toe voor energie en een rustgevend effect.

Bevroren autoruiten

Niet alleen is zout handig om te strooien en zo uitglijden in de sneeuw te voorkomen, het is ook ideaal om het bevriezen van je autoruiten tegen te gaan. Hoe? Maak je ramen schoon met een mengsel van zout en water, en klaar ben je!

Bruine avocado

Om te voorkomen dat een avocado bruin wordt, kun je ‘m besprenkelen met wat citroensap. Heb je dit niet bij de hand, gebruik dan zout. Dit heeft hetzelfde effect. Ook te gebruiken om het bruin worden van fruit te voorkomen.

Zweetschoenen

Last van stinkende schoenen? Strooi er wat zout in, zodat de geur wordt geabsorbeerd.

Heb jij ook een handige tip met zout?

Lees ook: