Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Je huis isoleren: hoeveel scheelt dit nou eigenlijk in je energiekosten?

Je huis isoleren: hoeveel scheelt dit nou eigenlijk in je energiekosten?

Je huis isoleren: hoeveel scheelt dit nou eigenlijk in je energiekosten?

In Nederland zijn twee van de drie woningen niet goed geïsoleerd. Dat is zonde, want isolatie heeft veel voordelen. Er is minder kou en tocht in huis, je hebt lagere energiekosten en CO2-uitstoot en je bereidt je huis voor op aardgasvrij en energieneutraal wonen. Even terug naar de lagere energiekosten: hoeveel bespaar je nu eigenlijk écht met isolatie?

Hoe werkt isolatie?

Als je huis slecht geïsoleerd is, verliest het warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Met een dikke laag isolatiemateriaal houd je de warmte beter vast in huis, waardoor je minder energie nodig hebt om het te verwarmen. Sommige mensen denken dat je huis isoleren veel rommel en gedoe geeft. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal valt dit wel mee en kun je veel delen van je huis isoleren zonder een hele verbouwing. Bijvoorbeeld het isoleren van je muren: het materiaal wordt buiten in de muur gespoten. Daar merk je binnen niks van en het is binnen een dag klaar.

Verbruik

Jaarlijks verbruikt een goed geïsoleerde hoekwoning gemiddeld 700 m3 gas voor verwarming. Dat is zo’n €550. Een hoekwoning die slecht geïsoleerd is, verbruikt ruim vier keer (!) zoveel. Namelijk 3.100 m3 gas per jaar, wat goed is voor €2.500. Goede isolatie kan dus al snel €1.900 per jaar aan energiekosten schelen. Ook in een matig geïsoleerd hoekhuis kun je rond de €600 per jaar besparen als je bijvoorbeeld de isolatie van het dak, de vloer, de muren en de ramen verbetert.

Lees ook
Geld besparen? Zoveel scheelt het om geen voorgesneden groenten meer te kopen

Eenmalige investering

De kosten om je huis te isoleren, kunnen een drempel zijn. Denk er toch nog eens over na, want het gaat hierbij om eenmalige kosten die je vrij snel weer terugverdient door je jaarlijkse besparing. Het isoleren van je muren in een hoekhuis of twee-onder-een-kapwoning kost gemiddeld €2.400. Daardoor ga je wel €650 per jaar besparen, waardoor je binnen vier jaar de isolatiekosten als het ware hebt terugverdiend. Bij een tussenwoning gaat dit ietsjes sneller. Reken daarbij op eenmalige kosten van €900 en een besparing van €260 per jaar. Als je dus van plan bent nog geruime tijd in je huis te blijven wonen, loont het zeker om eens te kijken naar isolatieopties.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: MilieuCentraal | Beeld: GettyImages