Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Sunburn incoming: zondag kun je snel verbranden door hoogst haalbare zonkracht

Sunburn incoming: zondag kun je snel verbranden door hoogst haalbare zonkracht

Sunburn incoming: zondag kun je snel verbranden door hoogst haalbare zonkracht

Misschien ben je altijd al in de weer met je zonnebrandcrème wanneer de zon ook maar een beetje schijnt, maar doe je dat niet: now is the time. Of nou ja, vooral aankomende zondag dan. Die dag is er de hoogst haalbare zonkracht 8, wat betekent dat je héél snel kunt verbranden.

Hoge zonkracht

Hoewel ze heerlijk is en we ook zéker niet klagen, kan de zon óók heel erg gevaarlijk zijn. Over het algemeen moet je je eigenlijk elke dag insmeren, maar zondag is de dag dat je je extra veel moet insmeren. Dan geldt in Nederland namelijk de hoogst haalbare zonkracht (numero acht).

Uv-straling

De zonkracht die zondag geldt is niet de hoogst haalbare óóit. Zonkracht wordt aangegeven in de UV-index, waarbij zonkracht één het laagst is en zestien het hoogst. Nummer zestien komt bijna nooit voor – behalve soms in Afrikaanse of Aziatische landen. Maar in Nederland zullen we dat in ieder geval dus niet gaan meemaken (gelukkig?). In Zuid-Europa komen ze nog weleens boven zonkracht negen of tien uit.

Lees ook
Nét gewend aan lenteweer, maar eerste hitte al in aantocht: na het weekend tropische temperaturen

Smeren, smeren en nog eens smeren

Ik denk dat je zondag maar niet al te veel kunt gaan plannen want: 1. De warmte. En, 2. Je bent veel te druk bezig met het insmeren van je lichaam. Het ligt natuurlijk aan je huidtype, maar met een zonkracht van acht, kun je binnen tien minuten al verbrand zijn. Heel gezellig klinkt dat niet, dus ik raad je aan om écht goed te gaan smeren, whether you like it or not. Daarnaast kun je de zon überhaupt het best een beetje vermijden. Tussen 12.00 uur en 15.00 uur is ze namelijk het sterkst en dan ook níet je beste vriend.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Libelle | Beeld: Getty