Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Wasjes draaien: dit is hoelang je schone was in de wasmachine kan laten zitten

Wasjes draaien: dit is hoelang je schone was in de wasmachine kan laten zitten

Wasjes draaien: dit is hoelang je schone was in de wasmachine kan laten zitten

Een muffe geur aan je was, daar wordt niemand vrolijk van. Maar soms lukt het niet altijd om je natte, schone was zo snel mogelijk uit de wasmachine te halen. Is dat erg? Wij geven je het antwoord.

Een wasje uit de wasmachine halen is iets wat tussendoor moet gebeuren en er negen van de tien keer bij inschiet. Dat kan soms vervelend uitpakken, want als je je was te lang in de wasmachine laat zitten dan kan het een muffe geur veroorzaken. Dat wil je natuurlijk niet als het net allemaal schoon is. De grote vraag is wat te lang is en of je die was dan nog een keer aan moet zetten.

Hoelang je was in de wasmachine kan blijven

Martha Stewart is dé huishoudgoeroe en die geeft aan dat je was heus wel een nachtje in de trommel kan blijven zitten. “Je moet het er niet een week in laten zitten natuurlijk, maar als je wakker wordt in de ochtend en je doet het dan in de droger, komt het waarschijnlijk wel goed.”

Ruik aan je was

Zij heeft dé tip om erachter te komen of je was al te lang in de wasmachine verblijft, dat is namelijk heel simpel: door te ruiken. “In was die te lang in de trommel blijft, ontstaat op een gegeven moment schimmel. Dat ruik je direct, het is een hele penetrante geur.” Nog een keer de was wassen is op het moment dat je dit ruikt dus echt wel nodig. Gebruik geen hele sterke geparfumeerde wasmiddel is haar advies, zo kan je namelijk altijd blijven ruiken of de was nog fris is.

Je was iets langer in de wasmachine laten zitten is dus niet een heel groot probleem. Er een gewoonte van maken is dan weer niet de bedoeling. “Het is voor je kleding wel het beste om het er niet al te lang in te laten zitten. Hoe langer de stof nat blijft, hoe eerder er slijtage optreedt.”

Nare geurtjes uit je kledingstukken verwijderen

Zorg jij wel goed voor je was door het meteen op te hangen, maar blijven er vieze geurtjes in zitten dan is azijn of baking soda misschien wel jouw redder in nood. Als je was naar zweet ruikt kan je wat azijn in een sprayflacon doen en dit over de oksels heen spuiten. Daarna kan je het kledingstuk aan de waslijn hangen en dit een nachtje in laten trekken om het vervolgens de volgende dag in de wasmachine te doen.

Je kan het kledingstuk ook in een emmer met azijn doen en het de volgende dag opnieuw wassen. De zweet geur zal verdwijnen. Een beetje azijn in het bakje van de wasverzachter doen is een derde oplossing. Hierdoor kan je de geur weghalen én ervoor zorgen dat je was zacht wordt, een win-win situatie dus.

Ook baking soda kan je helpen bij het verwijderen van nare geurtjes. Stop je kleding in een emmer water met een kopje baking soda. Laat het vervolgens een nachtje staan en was het in de wasmachine. Et voilà je kleding ruikt weer heerlijk fris. Kleine side note: test voordat je dit doet wel eventjes aan de binnenkant van je kledingstuk of de stof tegen baking soda kan.

Lees ook
Laat maar lekker draaien: zo maak je je wasmachine weer zo goed als nieuw

Waslijn of droger?

Het is beter volgens Martha om je gewassen kleding op te hangen in plaats van in de droger te stoppen. Je kleding aan de waslijn hangen zorgt er namelijk voor dat je kledingstukken langer in hun originele staat blijven. “Dat komt omdat in een droger de kleding door elkaar en langs elkaar wordt geschud. Daarmee tast je de kleding aan.”

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images