Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hier komt het woord ‘jeans’ dus vandaan!

Hier komt het woord ‘jeans’ dus vandaan!

Hier komt het woord ‘jeans’ dus vandaan!

Onder het mom van ‘weetjes die niet belangrijk, maar wel leuk zijn’, delen we vandaag een nieuwtje over de oude vertrouwde spijkerbroek. Jij en ik – en met ons heel de wereld – dragen veel denim, en dat is een trend die waarschijnlijk écht nooit over zal waaien. Een ander woord voor spijkerbroek is jeans, maar weet jij eigenlijk wel waarom?

Levi
De spijkerbroek komt uit Europa, terwijl de Amerikaan Leob Strauss – die zijn naam later veranderde in Levi – de grondlegger van de spijkerbroek is. Door Levi werd de jeans een ware hit. Eerst werd deze broek veel gedragen door mijnwerkers, omdat de stof zo ontzettend stevig was. Later werd de spijkerbroek ook gedragen door cowboys, waarna het al snel een vrijetijdsbroek werd. Maar dit verhaal was je wellicht niet onbekend.

Gênes
Waar de naam jeans vandaan komt? De katoenen stof werd in de Italiaanse stad Genua gemaakt. Deze stad wordt ook wel Gênes (jean) genoemd, en de Italiaanse zeelieden droegen de jeans maar al te graag. En de naam van onze geliefde spijkerbroek ‘denim’, is afgeleid van de Frans stad Nimes, waar het materiaal vandaan kwam destijds. Het komt van de zin ‘serge de Nimes’, wat letterlijk vertaald: ‘materiaal uit Nimes’ betekent.

Ha! Zo leer je nog eens wat.

Bron: ELLE

Lees ook: