Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Het schoonmaken van groente en fruit, hoe belangrijk is dat?

Het schoonmaken van groente en fruit, hoe belangrijk is dat?

Het schoonmaken van groente en fruit, hoe belangrijk is dat?

Het schoonmaken van groente en fruit is toch best wel belangrijk. Veel mensen twijfelen tegenwoordig of het wel nuttig is, we gaan er namelijk vanuit dat het wel door de fabrikant gewassen wordt. Maar wast de fabrikant het ook wel echt? En hoe goed wordt het dan gewassen? Om zeker te zijn van je zaak kun je groente of fruit dus het beste toch nog maar gewoon even wassen.

Sowieso is het wassen wel verstandig, zelfs als je biologische groente of fruit hebt is het verstandig het toch even te wassen. Er kunnen namelijk altijd nog wat zand- en aarderesten aanwezig zijn. 

Een paar redenen waarom het toch wel verstandig is om groente en fruit te wassen

 • Onkruidverdelgingsmiddelen:
  Als je biologisch eet, heb je hier geen last van, maar voor de rest worden nog steeds pesticiden gebruikt. Gelukkig neemt het aantal gevaarlijke pesticiden op groenten en fruit in Nederland steeds verder af. Maar afgezien daarvan worden er nog steeds bestrijdingsmiddelen gebruikt.
 • Besmetting op micro-bacterieel niveau:
  Naast pesticiden is het gebruik van kunstmest door boeren ook niet erg goed voor onze gezondheid. Gelukkig vervangen veel boeren kunstmest tegenwoordig door natuurlijke meststoffen in de vorm van dierlijke uitwerpselen. Op het eerste gezicht is dit natuurlijk en gezond, alleen er is wel een kans dat er met die uitwerpselen organismen meekomen zoals salmonella, listeria, of E-coli.
 • Parasieten:
  Ook parasieten kunnen op gewassen zitten. Parasieten kun je niet zien, maar ze kunnen wel degelijk aanwezig zijn. De kans is erg klein, maar ze worden wel regelmatig gevonden op onze groente en fruit. Als je een gezond immuunsysteem hebt is er niets aan de hand. Maar voor mensen met een zwakke weerstand, zoals zwangere vrouwen, oude mensen of zieke mensen kunnen er wel problemen ontstaan. Bij vrouwen is er nog een risico, omdat sommige parasieten het zenuwstelstel van de ongeboren vrucht kan beschadigen.     

Schoonmaaktips

Of je nou wel of niet biologisch eet, het wassen van groente en fruit heeft dus wel degelijk nut. Maar wat zijn nou de beste manieren om groente of fruit schoon te maken?

 • Stromend water
  Je kunt er voor kiezen om je groente of fruit te wassen onder stromend water. De druk van het water in combinatie met wrijven zullen er voor zorgen dat aarde, insecten en parasieten weggespoeld worden.
 • Azijn
  Meng water en wat azijn in de verhouding van 1:3 in een fles met een sprayknop. Schud goed en bespuit je fruit of groente hiermee. Ongeveer 1 tot 2 minuten laten staan en daarna goed afspoelen onder de koude kraan.
 • Baking soda
  Strooi wat baking soada op je groente of fruit. Scrubben en daarna afspoelen onder de koude kraan tot alle baking soda er af is. LET OP! Heeft het groente of fruit een harde buitenkant, dan kun je goed hard scrubben. Heeft het groente of fruit een zachte buitenkant, dan is het belangrijk voorzichtig te scrubben.

 

Lees ook: