Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > He bah! Om déze reden vinden we rommel van een ander zo vervelend

He bah! Om déze reden vinden we rommel van een ander zo vervelend

He bah! Om déze reden vinden we rommel van een ander zo vervelend

Als je samenwoont zul je je vást wel eens storen aan de rommel van je huisgenoot of partner. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? En wat kun je doen om zonder problemen met elkaar samen te wonen? Wij leggen het uit. 

Rommel

Iedereen is verschillend. Het is daarom ook niet zo gek dat de één vaker opruimt en de ander een stuk rommeliger is. Maar als je samenwoont heb je veel meer last van andermans rommel. Dit kan tot veel ergernissen leiden. Hoe komt het nou dat we ons meer storen aan rommel van een ander, terwijl we zelf ook niet altijd alles opruimen? Volgens psychotherapeut Jeannette Bolck heeft dat te maken met controleverlies. Aan Quest vertelt ze: “Als je zelf iets niet doet – of dat nu opruimen is, een rekening betalen of boodschappen in huis halen – dan weet je meestal waarom je het niet hebt gedaan en wanneer je het wel zult doen.” Je hebt meer begrip voor je eigen gedrag dan voor dat van een ander, want je weet niet de reden waarom een ander iets niet opruimt. “Dat gebrek aan controle over een situatie geeft ergernis,” verteld Bolck. Maar er is een oplossing: allebei een beetje toegeven.

Lees ook
Raar maar waar: dít is waarom de leukste mensen een rommelig huis hebben

Ergernissen voorkomen

Begin met het bespreken over wat jullie wel en niet rommel vinden. Voorbeeld: een stapel tijdschriften. De één vind het leuk staan en de ander ziet dit als rommel. Maak dat gewoon bespreekbaar. Bespreek ook wat jullie samen prettig vinden qua rommel in elke ruimte of alles precies hetzelfde moet blijven staan. Iemand kan het fijn vinden om bepaalde spullen altijd op dezelfde plek te bewaren en de ander juist niet. Ga de dialoog aan met je huisgenoot en praat erover. Spreek ook af waar de ‘rommelige’ persoon een plekje kan maken om zijn of haar rommel te laten liggen en welke plekken netjes moeten blijven. Heel belangrijk bij dit gesprek is om begrip voor elkaar te hebben en om allebei een beetje toe te geven. Tijd om die rommel aan te pakken!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief
Bron: Margriet | Beeld: Pexels