Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hap Slik Zeg: ‘Dagelijks reed ik van tankstation naar fastfoodketen naar wegrestaurant’

Hap Slik Zeg: ‘Dagelijks reed ik van tankstation naar fastfoodketen naar wegrestaurant’

Hap Slik Zeg: ‘Dagelijks reed ik van tankstation naar fastfoodketen naar wegrestaurant’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Daniëlle (34).

Wie

Naam: Daniëlle (34)
Beroep: vrachtwagenchauffeur
Geeft uit aan boodschappen: € 600 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 75 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: schnitzel met doperwten, wortels en aardappelblokjes
  • Dinsdag: mini-hamburgers met witte rijst
  • Woensdag: gehaktbal met bloemkool, gekookte aardappels en jus
  • Donderdag: vier boterhammen met een omelet van drie eieren
  • Vrijdag: shoarmaschotel
  • Zaterdag: patat met ribsters en twee witte bolletjes met pindakaas
  • Zondag: chiu yim kai met witte rijst en kroepoek

Hap Slik Zeg

“Al zo lang ik me kan herinneren, vormt mijn eetgedrag een probleem. Er werd vroeger vaak apart voor me gekookt. Dan aten mijn ouders en broertje bijvoorbeeld macaroni en kreeg ik een prakje van aardappels, vlees en groenten. Stamppot was een van de weinige dingen die ik lekker vond. Zo kreeg ik bovendien groenten binnen zonder dat ik er al te veel van proefde. Lastiger werd het als ik niet thuis at, zoals die keer dat ik voor het eerst bij mijn schoonouders aanschoof. Ik was achttien en lustte nog steeds zo goed als niets. De salade die ik voorgeschoteld kreeg, heb ik tegen heug en meug opgegeten. Ik ben een typisch geval van ‘wat de boer niet kent, dat vreet hij niet.’ De meeste mensen groeien daar overheen naarmate ze ouder worden. Ik niet. En als op een gegeven moment algemeen bekend is dat je een moeilijke eter bent, gaan mensen erop letten. ‘Stel je niet aan’ of ‘Probeer het gewoon’ krijg ik regelmatig te horen. Maar pushen werkt averechts. Laatst, tijdens een etentje met collega’s, bestond het voorgerecht uit carpaccio. Ik kreeg het niet weg – al zou ik het willen – en heb het stiekem uitgespuugd en weggemoffeld.”

Het roer om

“Op mijn vijfentwintigste ging ik het huis uit en kon ik doen waar ik zin in had. Ik ben toen erg ongezond gaan leven, mede dankzij mijn werk. Als vrachtwagenchauffeur zit ik de hele dag op de weg. Een tijd lang reed ik dagelijks van tankstation naar fastfoodketen naar wegrestaurant. Dat loopt in de kosten. Tel er mijn colaverslaving bij op – ik dronk op een gegeven moment twee liter per dag – en je begrijpt dat het tijd was om het roer om te gooien. Ik schoof het al veel te lang voor me uit. Wat me tegenhield? Eigenlijk niets. Het heeft nog even geduurd, maar een paar maanden geleden, na bijna tien jaar allerlei troep te hebben gegeten, wilde ik aan mijn gezondheid gaan werken. Ik voelde aan mijn lichaam dat het moest.”

Lees ook
Hap Slik Zeg: ‘Ik moest mezelf eraan blijven herinneren dat die ene donut me niet dikker ging maken’

Schop onder mijn kont

“Ik heb mezelf als het ware een schop onder mijn kont gegeven. In plaats van mijn ontbijt over te slaan, probeer ik nu elke ochtend Brinta te eten. Big Mac-menu’s en saucijzenbroodjes vervang ik zo veel mogelijk door boterhammen met pindakaas en kwark met fruit. Ik bewaar alles in een koelbox in mijn vrachtwagen, waar nu ook standaard een grote fles water in ligt. Hoewel het niet altijd lukt, streef ik ernaar elke avond groenten te eten en meer nieuwe dingen te proberen. Ik merk dat ik nu meer energie heb dan tijdens mijn ‘Haribo en Fristi-dieet’. Daarnaast heb ik geen last van maagzuur meer en slaap ik beter. Maar dat wil niet zeggen dat ik nooit meer een hele zak Cadillacs of droptoffees leegeet.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 30-2020. Deze editie ligt t/m 28 juli in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: iStock