Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Niet weggooien: dit kun je allemaal met eierschalen

Niet weggooien: dit kun je allemaal met eierschalen

Niet weggooien: dit kun je allemaal met eierschalen

Gooi je eierschalen na het koken van een eitje direct in de groene bak op de composthoop? Van lekkere koffie en mooie planten en bloemen tot een masker voor op het gezicht: je kunt eierschalen op veel manieren hergebruiken. 

Aarde

Stop stukjes geplette eierschalen in potgrond. De eierschalen geven langzaam calcium af en zorgen voor extra voeding voor de planten. Dit kan bij zowel binnen- als buitenplanten.

Planten en bloemen

Strooi fijngemalen eierschalen rondom planten en bloemen in de tuin. Het helpt rupsen en slakken op afstand te houden. Net als herten.

Koffie

Voeg stukjes geplette eierschaal toe aan je koffiedik en je kopje koffie smaakt een stuk minder bitter in de ochtend.

Zeepsop

Reinig het huis met behulp van eierschaal. Meng de stukjes eierschaal met het zeepsop en het sopje kan gebruikt worden om op een groene manier potten en pannen mee te schrobben.

Verstopping

Een paar stukjes geplette eierschaal kunnen verstoppingen in de gootsteen een duwtje in de goede richting geven en voorkomen dat een verstopping doorzet.

Zaaien

Vul een halve eierschaal met potgrond en een zaadje en zet deze weer terug in de eierdoos. Zet het eierdoosje op het vensterbank en zie hoe het groeit. Verzorg het zaadje tot het tijd is om het plantje over te zetten. Doe dit dan met het eierdoosje en al. Het papier vergaat in de aarde en geeft zo ruimte aan de wortels om verder te groeien.

Maskertje

Meng stukjes eierschaal in appelazijn en gebruik het goedje – boordevol calcium – tegen irritaties en/of jeuk op je huid.

 

Lees ook: Schoonmaken met koffieprut