Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Tijd voor een grote schoonmaak: deze alledaagse spullen kun je minder lang bewaren dan je denkt

Tijd voor een grote schoonmaak: deze alledaagse spullen kun je minder lang bewaren dan je denkt

Tijd voor een grote schoonmaak: deze alledaagse spullen kun je minder lang bewaren dan je denkt

Opruimen en schoonmaken kunnen je een heerlijk voldaan gevoel geven. Een opgeruimd huis draagt immers een enorme steen bij aan een opgeruimd hoofd. Maar bij dat netjes maken van je woonruimte, wordt soms misschien wel het allerbelangrijkste vergeten: het vervangen van spullen.

Alledaagse spullen bewaren

Sommige spullen lijken op het oog misschien een leven lang mee te gaan, maar in veel gevallen zijn ze toch echt op een bepaald punt aan vervanging toe. Ze kunnen namelijk schadelijk worden voor je gezondheid als je ze te lang bewaart en blijft gebruiken. Over wat voor dingen we het hebben? Flair zet ze voor je op een rij.

1. Zonnebrandcrème

De houdbaarheidsdatum is er niet voor niets. De werkbare bestanddelen in de crème werken namelijk minder als de datum is verstreken, wat kan zorgen voor huidveroudering en huidkanker. Ook als de fles al open is geweest, kun je het niet voor lange tijd bewaren. Het is echt belangrijk om daarom elk jaar een nieuwe fles aan te schaffen, ook al is hij nog niet op.

2. Keukenspons

Een keukenspons die je te lang gebruikt kan vol zitten met gevaarlijke microben. Het ding is misschien wel een van de meest vieze dingen die we in huis hebben en vaak ook nog veel te lang bewaren. Je kunt ‘m het beste met regelmaat vervangen óf kiezen voor een vaatdoekje. Deze kun je makkelijker wassen en is daarom een schonere keuze voor de keuken.

3. Plastic snijplank

De plastic snijplank is een paradijs voor bacteriën. Ze kunnen namelijk gemakkelijk in gleuven groeien en zijn moeilijk te verwijderen tijdens de vaat. Tip: vervang je plastic snijplank door een houten plank. Ze zijn van nature antibacterieel, zo verklein je dus de kans op een voedselvergiftiging.

4. Oude make-up

Make-upproducten die te lang open zijn kunnen veel bacteriën bevatten, wat kan leiden tot infecties. Pas daarom op met het aanbrengen van oude make-up. Een mascara kun je ongeveer tot drie maanden na opening bewaren en een lipgloss ongeveer zes maanden.

Lees ook
Vooral nu: déze dingen zijn extra belangrijk om goed schoon te maken

5. Restjes in de koelkast

We kunnen het niet laten om restjes te bewaren. Soms hebben we dan ook geen idee hoe lang die pasta al in de koelkast ligt. En ook al staat het koud, óók in een koelkast kunnen bacteriën supersnel groeien. Kies er daarom bijvoorbeeld voor om die pasta in te vriezen. En laat potjes pesto en aioli niet te lang na openen staan, en ga eens per week door de inhoud van je koelkast heen.

6. Oude plastic bakjes

Plastic bakjes: je kunt er niet genoeg van hebben. Maar let op, bakjes van tien jaar geleden kun je beter weggooien. Bakjes met een stempel van een ‘7’ of ‘pc’ bevatten mogelijk BPA wat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. In de nieuwe plastic bakjes is dit niet het geval.

7. Tandenborstel

Beginnen de haren uit elkaar te staan? Tijd om je tandenborstel weg te gooien en te vervangen. Een versleten tandenborstel maakt je tanden een stuk minder goed schoon, wat niet goed is voor je gebit. Vervang je tandenborstel eens in de drie maanden voor optimaal gebruik.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Tips en weetjes | Beeld: iStock

Wil jij elke dag handige huishoudtips van Flair ontvangen? Dat kan! Via de Google Assistent app op je telefoon of je smart speaker kun je nu dagelijkse updates ontvangen van Flair. Zoals huishoud tips en tricks en je daily horoscoop. Deze kun je hier direct luisteren. Wil je weten hoe het werkt? Lees hier alles wat je wilt weten over Flair Voice.