Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Handige info voor Pasen: zo verwijder én voorkom je een vervelende gourmetlucht

Handige info voor Pasen: zo verwijder én voorkom je een vervelende gourmetlucht

Handige info voor Pasen: zo verwijder én voorkom je een vervelende gourmetlucht

Fonduen, gourmetten of steengrillen met familie is reuzegezellig en vooral erg lekker, maar de blauwe baklucht die nog dagen in huis blijft hangen… hoe kun je die voorkomen? Flair heeft de tips!

Handige trucjes

Er zijn verschillende trucjes om een vieze gourmetlucht in huis te voorkomen. Iets wat altijd verstandig is om te doen voor je gaat gourmetten is ventileren. Zet daarom de afzuigkap aan en open zo veel mogelijk ramen. Daardoor blijft de stank van het bakken minder in huis hangen. Hieronder vind je nog meer trucjes die kunnen helpen.

Zwitsal

Zet een pannetje met een scheutje Zwitsal (of wasverzachter – bedankt voor de tip, Roy Donders) op het vuur en het huis ruikt in een mum van tijd weer fris.

Koffie

Zet een stevige bak koffie of laat koffie op een vuurtje verdampen. De geur van koffie neutraliseert vieze luchtjes.

Sponsje

Drenk een spons in azijn en leg die op een schoteltje. Zet het schoteltje vervolgens in de woonkamer. Het sponsje zal een deel (alle beetjes helpen) van de geur absorberen.

Water en azijn

Zet tijdens het gourmetten een pan met water en azijn op het vuur. De lucht wordt zo een stuk frisser.

Laurierblaadje

Verbrand een laurierblaadje. Zo verdwijnen alle luchtjes in huis.

Lees ook
Oeps: tijdens een avondje gourmetten schrok je zóveel calorieën naar binnen

Gourmetweetje

Wie denkt dat gourmetten écht Hollands is, heeft het mis. Oorspronkelijk komt het concept van bakken in kleine pannetjes uit Azië. Waarom het dan zo populair is in Nederland? In de jaren ’70 was de kaasfondue niet weg te slaan van de Nederlandse keukentafel. “Daar moet verandering in komen”, vond het Voorlichtingsbureau Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf, dat nu overigens niet meer bestaat. Dus startten ze de campagne “Gourmet, probeer het eens’ om meer vlees aan de man te brengen”.

Met gourmetparty’s voor plattelandsvrouwen (ja, echt, zo ging dat!) veroverden de slagers onze harten. Sindsdien zijn we voorgoed om en bakken we met de feestdagen massaal niet alleen vlees, maar ook vis en groenten in onze geliefde kleine pannetjes of op onze tafelgrill.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock