Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Gouden tips tegen voedselverspilling

Gouden tips tegen voedselverspilling

Gouden tips tegen voedselverspilling

Jaarlijks gooien Nederlanders per persoon zo’n 50 kilo voedsel weg. Flair kreeg van haar lezeressen de beste tips om voedselverspilling tegen te gaan. Staat die van jou er ook tussen?

Invriezen

De meest simpele manier om voedselverspilling tegen te gaan is invriezen. Veel gerechten, zoals rijst, stampotten en gesneden groente kun je best een tijdje in de vriezer bewaren. En het is altijd handig om een voorraadje te hebben als je geen zin hebt om te koken.

Delen

Heb je een keer te veel gekookt? Misschien maak je er anderen blij mee, zoals buren en vrienden. Ook kun je eens een kijkje nemen op de Foodsharing.nl. Hierop kun je het voedsel plaatsen dat je over hebt of bij nader inzien toch niet gebruikt. Goed voor de planeet en de portemonnee. En je ontmoet er ook nog eens andere mensen door. Ook kun je voedsel doneren aan de Voedselbank bij jou in de omgeving. 

Weekmenu

Om er voor te zorgen dat je geen overbodige producten aanschaft, is het maken van een boodschappenlijstje of weekmenu (op een leuk memobord in de keuken) handig. Hierdoor weet je precies wat je nodig hebt voor een gerecht. Bovendien is de kans kleiner dat je iets weg moet gooien omdat je het bij nader inzien toch niet gebruikt of omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is.

Voeding afmeten

Heb je een maatbeker en/of weegschaal in het keukenkastje? Gebruik ‘m om je voeding mee af te wegen. Op deze manier maak je nooit te veel en hoef je ook helemaal niets weg te gooien. Ook handig als je op de kilo’s wilt letten: op = op, waardoor je niet een keertje extra opschept.

Kliekjesdag

Bombardeer een dag in de week als kliekjesdag. Maak dan met alles wat er nog in de koelkast staat een lekkere maaltijd. Heb je veel groente over? Denk aan een gevulde groentesoep, een lekkere ovenschotel of gooi alles in de wok. Breng op smaak met kruiden, bouillon of (witte) wijn en je hebt zo een lekker ‘kliekje’ op tafel. En heb je een blender of staafmixer in huis? Maak een groene smoothie. Simpel, lekker en gezond! Gooi ook zeker oud brood niet weg, want daarmee maak je de lekkerste wentelteefjes en tosti’s.

Spaarpotje

Gooi je nog steeds te veel voedsel weg? Zet dan een spaarpotje in de keuken waar je geld in moet gooien als je eten weggooit. Dat maakt je bewust van de verspilling en zorgt er tevens voor dat je voortaan minder inkoopt.

alles-moet-opLeuk boek!
Make taste, no waste! Daar gaat het om in het kookboek Alles moet op. Het laat zien hoe je ingrediënten die je hebt gekocht op verschillende manieren kunt gebruiken, zodat je zo min mogelijk verspilt. Ook vertelt dit boek hoe je overgebleven eten moet bewaren om het later te hergebruiken.
Alles moet op, Reini Smit, € 22,99

 

 

 

Lees ook:
– Lavendel drogen
– Daarom zit er een gaatje in de pan!
– Dit doe je met een bananenschil!