Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hoe gezond zijn tomaten?

Hoe gezond zijn tomaten?

Hoe gezond zijn tomaten?

hoegezondtomaten

Ze zijn niet te missen in onze keuken, maar wat weten we van tomaten? Hoe gezond zijn ze? Kan je ze beter koken of rauw eten? En hoe zit het met ketchup?

Tomaten zijn hartstikke gezond, en dat dankzij lycopeen. Hoe roder de vrucht, hoe meer lycopeen hij bevat. Deze stof geeft de tomaat zijn kleur tijdens het rijpingsproces en is een sterke antioxidant. Het beschermt ons tegen verschillende soorten kanker. Het zou volgens recente onderzoeken ook maculadegeneratie verminderen, een veelvoorkomende oogaandoening.

Koken of rauw eten?
Je zou denken dat de voedingsstoffen verloren gaan als je tomaten verhit, maar bij de tomaat is dat niet zo. De hoeveelheid lycopeen is na verhitting groter dan in een koude tomaat. Tomatensaus is dus gezonder dan tomaten door de salade of als snack!

Goedkope rimpelcrème
Vind je rimpelcrèmes te duur? De tomaat is je redding. Tomatenpuree zou tegen rimpels en huidveroudering werken. Meng 10 eetlepels puree met evenveel lepels olijfolie en het werkt nog beter. Het vet zorgt ervoor dat je de puree nog beter opneemt. Je huid is na het smeren van het goedje ook beter beschermt tegen UV-straling.

Ketchup gezond?
Tomaten gezond, ketchup gezond? Het is in elk geval veel beter dan mayonaise. Maar bedenk dat ketchup niet alleen bestaat uit tomaten, maar ook uit een grote hoeveelheid suiker. Dat is natuurlijk niet zo gezond.