Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Ja, echt! De gaten in je wasmand zitten er niet voor niets

Ja, echt! De gaten in je wasmand zitten er niet voor niets

Ja, echt! De gaten in je wasmand zitten er niet voor niets

Misschien heb je je wel eens afgevraagd waarom een wasmand eigenlijk al die gaten heeft. Als het anders ontworpen was zou je het namelijk ook voor meerdere doeleinden kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als teil. Toch hebben die gaten een hele handige functie. Wij leggen je het uit. 

Gaten in de wasmand

Waarom zitten al die gaten toch in de wasmand? Zou het zonder gaten niet veel makkelijker zijn? Dan zou je het ook nog voor andere dingen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als grote emmer of klein bad. Soms zijn de gaten in de wasmand zelfs zo groot dat de kleine was er zo doorheen valt. Daar kan toch geen nuttige gedachte achter zitten?

Functie

Nee de gaten zitten er niet zomaar. Dit heeft écht een goede reden. En nee, ze zijn er niet voor de ventilatie van je natte was. Wasexpert Patric Richardson heeft het boek Laundry Love: Finding Joy in a Common Chore geschreven. Hij heeft het verlossende antwoord: “Door de gaten in de wasmand is-ie licht in gewicht. Dit zorgt ervoor dat je wasmand niet te zwaar om te tillen is, wanneer-ie helemaal vol zit met was.”

Lees ook
Met déze handige tips sorteer jij jouw vieze was als een superprof

Rieten manden

Dat klinkt toch best logisch? Vroeger dienden gevlochten manden als wasmand. In die manden zaten van nature al gaten. Toen fabrikanten de plastic varianten gingen maken, probeerde ze de originele rieten manden na te maken en werden er dus gaten in gemaakt. De plastic manden bleken een stuk handiger te zijn dan de originele manden, aangezien de huidige wasmand veel makkelijker schoon te maken is.

Voor- en nadelen

Naast dat de manden licht in gewicht zijn, kun je door de gaten ook makkelijk zien hoe vol de wasmand zit. En toch speelt ook de ventilatie een rol. Als je vochtige was erin doet, houden de gaten de boel iets luchtiger en daarvoor frisser. Het enige nadeel aan de gaten is dat je de wasmand nergens anders voor kunt gebruiken. Maar dat nemen we dan maar voor lief, toch?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images