Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Torenhoge gasprijzen: is het goedkoper om te koken in de magnetron?

Torenhoge gasprijzen: is het goedkoper om te koken in de magnetron?

Torenhoge gasprijzen: is het goedkoper om te koken in de magnetron?

In de jaren ’70 en ’80 was het een hit: de magnetron. Echter veranderde het imago snel. Er kwamen verhalen over de vermoedelijk slechte straling, tevens werd het keukenapparaat bestempeld als ‘makkelijk’ door de vele kant-en-klaarmaaltijden die ermee gemaakt worden. Nu lijkt het tij te keren, aangezien het gas duurder wordt, lijkt de magnetron weer populair te worden. Is het ook echt goedkoper?  

Koken in de magnetron

Chef-kok Don van Rooy vertelt aan EditieNL dat je echt heel veel met een magnetron kan. Het stempel ‘makkelijk’ gaat dus niet op, want volgens Van Rooy kun je echt koken met het keukenapparaat.

“Ik had er eerst een vooroordeel over, maar het is een prima hulpmiddel. Als je bijvoorbeeld eten afdekt, krijg je gestoomde producten.” Hij legt uit aan EditieNL dat het vooral om het eindproduct gaat, niet om de bereiding. “Als het gezond is, goed van smaak en binnen een redelijke tijd op tafel staat, omarm ik het helemaal.”

Lees ook
Appeltje-eitje: gaspitten schoonmaken is zo gepiept met dit stappenplan

Scheelt het in je energiekosten?

De magnetron is dus superhandig, maar of het echt scheelt in je energiekosten als je voortaan je kookkunsten verplaatst van het fornuis naar dit apparaat? De gedachte is logisch: een magnetron verbruikt minder energie dan een gasfornuis. Toch verwacht Joyce Donat van de Consumentenbond niet dat het handige keukenapparaat de oplossing is voor een dure gasrekening. Het blijkt namelijk dat het gasverbruik van de keuken maar slecht drie tot vijf procent van het totale verbruik in je huis is.

Donat vertelt aan EditieNL: “Dus ondanks het wel efficiënter is en minder energie verbruikt, scheelt het niet heel veel op je totale rekening.” Wel geeft Donat een andere tip. Een waterkoker is namelijk een handigheidje om je water alvorens je het in de pan doet te laten koken. “Dat gaat sneller dan in de pan en kost minder energie. Als je wel in de pan je water laat koken, doe er dan een deksel op zodat het wat sneller gaat.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images