Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Bevalt het thuiswerken jou wel? Dat kost je dít pittige bedrag extra per jaar

Bevalt het thuiswerken jou wel? Dat kost je dít pittige bedrag extra per jaar

Bevalt het thuiswerken jou wel? Dat kost je dít pittige bedrag extra per jaar

Bizar maar waar: veel Nederlanders zijn al sinds afgelopen maart niet meer naar kantoor geweest. Vanwege het coronavirus wordt er massaal thuisgewerkt, in veel gevallen tot minimaal 1 september. Google maakte maandag bekend kantoren zelfs tot de zomer van 2021 dicht te houden. Het thuiszitten lijkt veel werknemers verrassend genoeg best goed te bevallen. Maar hoeveel kost dat nou eigenlijk, een veertigurige werkweek in eigen huis? En wie moet dat allemaal betalen?

Extra uitgaven thuiswerken

Werknemers die fulltime thuiswerken moeten er rekening mee houden dat dit honderden euro’s aan extra uitgaven leidt, zo waarschuwt budgetvoorlichter Nibud. De kosten betreffen met name de extra uitgaven voor stroom, water, gas, toiletpapier, koffie en thee en zijn berekend op basis van veertig uur per week thuiswerken. Ook wijst het Nibud op de extra afschrijving op bureaus en stoelen, die extra te lijden hebben onder het dagelijks gebruik.

Massaal aan de eettafel

Door de uitbraak van de COVID-19-pandemie heeft het thuiswerken een vlucht genomen. Veel mensen vinden dit prettig, blijkt uit diverse recente onderzoeken, van onder meer de ANWB en het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Hierdoor kreeg het Nibud vanuit verschillende kanten de vraag om eens te onderzoeken wat een werknemer voor extra uitgaven heeft als hij of zij vijf dagen per week en acht uur per dag thuis werkt.

Twee euro per dag

De budgetvoorlichter kwam uit op een bedrag van ongeveer 2 euro per dag, wat neerkomt op gemiddeld 43,30 per maand en meer dan 500 euro per jaar. Bij de extra uitgaven zitten niet de kosten die een werkgever vaak voor zijn rekening neemt, zoals computerapparatuur en telefoonkosten.

Lees ook
Foute boel: aantal nieuwe besmettingen coronavirus opnieuw sterk gestegen

Niet aftrekbaar

Het Nibud adviseert thuiswerkende mensen om met hun werkgever te overleggen of er een extra vergoeding kan komen voor de extra kosten die ze maken. Voor werknemers zijn deze kosten namelijk niet aftrekbaar van hun belastingaangifte. Werkgevers kunnen daarentegen bepaalde kosten wel onbelast vergoeden via de werkkostenregeling.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock