Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Etiquette aan het kerstdiner

Etiquette aan het kerstdiner

Etiquette aan het kerstdiner

Tafel dekken

tafel-schikking

De tafel dekken volgens de etiquette: het is heus niet zo ingewikkeld! De standaardregels zijn als volgt:

Bestek & bord: voor een vijfgangendiner dek je van klein naar groot. Het bestek voor het voorgerecht ligt aan de buitenkant, het bestek voor het hoofdgerecht ligt tegen het bord aan. Het bord en bestek liggen één centimeter van de rand van de tafel. Dessertbestek ligt boven het bord: de tanden van de vork naar rechts, lepels de andere kant op. Linksboven liggen een apart bordje en mesje voor het brood. Na het eten leg je je bestek schuin over het bord.

glazen

Wijnglas, € 7,80, Rice via Debijenkorf.nl

Glazen: de belangrijkste regel is dat voor elke wijn een nieuw glas wordt gebruikt. Wijnglazen staan rechtsboven het bestek, het glas waar je het eerst uit drinkt, staat het dichtst bij het bord. Water kan geschonken worden in een waterglas links of rechts van het bord. Wijnglazen pak je aan de bovenkant van de steel vast, longdrinkglazen pak je onderaan beet.

servetten

Servetten, vanaf € 6,95 voor 20 stuks, Bloomingville via Wehkamp.nl

Servet: Tijdens het eten leg je het servet opengevouwen op je schoot.

Een gedekte tafel is pas écht af met mooi gevouwen servetten. Het servet leg je op het bord of links van de vorken. En dat vouwen is heel simpel als je de aanwijzingen volgt. Inspiratie, tips en aanwijzingen vind je in de Napkin Folding Guide.

Dress to impress

Je krijgt een uitnodiging voor een leuk feest en opeens staat daar dat ene zinnetje: dresscode…

Paniek? Welnee, met dit overzicht weet je precies wat je uit de kast kunt trekken.

* Casual: bij een casual outfit gaat comfort boven presentatie. Kleed je feestelijk, maar simpel.

* Smart casual: Smart casual houdt in dat je netjes gekleed gaat, maar niet in pak. Als vrouw ga je gekleed in een elegante, modieuze outfit.

* Tenue de ville: is nette kleding voor overdag. Deze kleding wordt veelal gedragen tijdens grote ontvangsten en recepties. Dames gaan vlot en chic gekleed in een jurkje of broekpak.

* Black tie: hier begint het echte werk en wordt alles strikter en traditioneler. Voor de dames geldt een lange avondjurk of een cocktailjurk. Handschoenen zijn een pré, maar niet verplicht. Met een mooi tasje en pumps maak je het geheel af.

boekVery ladylike

Wil je zeker weten dat je altijd overkomt als een dame? Dan is De Dikke Ditz een must-read. Eitquette-kenner Reinildis van Ditzhuyzen baseerde de etiquetteregels op het originele boek Hoe hoort het eigenlijk? uit 1939, maar goot er een modern sausje over. Wij zeggen: fijn mevrouw Van Ditzhuyzen, dankuwel!

De Dikke Ditz – Hoe hoort het eigenlijk?, Reinildis van Ditzhuyzen, € 19,95 Gottmer.

Productie: Josette Bijl. Fotografie sfeerbeeld: Sanne Tulp.