Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Een nieuw kledingstuk kopen? Wacht!

Een nieuw kledingstuk kopen? Wacht!

Een nieuw kledingstuk kopen? Wacht!

Gelukkiger leven? Doe je spullen weg! Want minder is het nieuwe meer. Meer vrijheid, meer rust, meer balans. Deze week starten we met onze Grote Flair Opruimweken en deelt Dieuwke van der Meer-Posthumus van Moeder Minimalisme elke dag een nuttige tip.

Nieuw kledingstuk kopen

Was je van plan de nieuwe herfstcollectie in te duiken? Stel jezelf dan eerst de onderstaande 10 vragen voordat je een nieuw kledingstuk koopt.

1. Waarom wil ik het kopen?

Is het omdat je met je vriendin de stad in gaat en je het gezellig vindt om wat te kopen? Of is het omdat je net een leuk rokje hebt gekocht waarover je veel complimenten hebt gekregen en je daarom er nog een paar van wilt aanschaffen? Of is het omdat je een kortingsbon hebt gekregen van een bepaalde winkel en je het zonde vindt om de korting niet te gebruiken? Denk hier goed over na.

2. Heb ik het echt nodig?

Je loopt door de stad en je ziet iets ontzettend moois hangen. Maar als je iets mooi vindt, betekent het nog niet dat je het ook nodig hebt. Ik raad je aan om een lijst te maken met kleding waarvan jij denkt het nodig te hebben. Houd je dan ook aan die lijst. Staan er maar twee winterjassen op? Koop dan niet een derde.

3. Is het neutraal van uitstraling?

Patroontjes zijn leuk, maar kijk eens naar de kleding in je kast die je al heel lang met plezier draagt. Vaak zijn dat de neutralere kledingstukken. Die gaan dus een stuk langer mee. Neem dat mee in je overweging iets nieuws te kopen.

4. Is het kledingstuk niet modegevoelig?

Besef dat soms kledingstukken weer uit de mode gaan, straks hangen je lange rokken of jumpsuits te verstoffen in je kledingkast. Je doet er verstandig aan om kleding uit te zoeken die wat minder modegevoelig is. Dan is de kans in ieder geval groter dat je het over twee jaar nog steeds mooi vindt.

5. Is het kledingstuk van duurzame materialen gemaakt?

Veel kleding maakt men vandaag de dag van slechte kwaliteit omdat dat goedkoper is om te maken. Als koper zit je echter wel na twee keer dragen met gaatjes in je dure merkshirt. Hoewel je nooit helemaal de gaatjes kunt voorkomen, kun je wel letten op de kwaliteit. Kwaliteitskleding is meestal van wol, zijde, katoen, viscose, rayon of linnen. Acryl en polyester zijn kwalitatief minder goed. Ook hoeven dure merken niet altijd van betere kwaliteit te zijn. Het allerbest voor onze aarde en alles wat daarop leeft is uiteraard fair trade kleding. Fair trade kleding is verantwoord en eerlijk geproduceerd, en vaak gemaakt van milieuvriendelijke materialen zoals bamboe, biologisch katoen of hennep.

6. Geef je je geld bij je aankoop aan een doel die je je geld ook gunt?

Persoonlijk gun ik winkels met principes, die hun kleding niet door kinderhanden laten maken maar staan voor duurzame kleding, mijn aankoop meer dan massawarenhuizen. Als ik toch kleding koop waar ik van plan ben lang mee te doen, dan liever bij een winkel die het ook echt verdient. Via het internet heb je tegenwoordig genoeg keus.

7. Wil ik dit kledingstuk over een twee maanden nog steeds?

Vaak koop je kleding in een opwelling. Laatst wilde ik persé een nieuwe jas, maar besloot nog eventjes te wachten. Na een tijdje besefte ik dat de jas die ik had ook nog prima voldeed en ik helemaal niet een nieuwe jas nodig had.

8. Kan ik het ook lenen of huren?

Soms wil je iets aan of heb je iets nodig, wat je eigenlijk maar één keer aan zou trekken. Bijvoorbeeld een galajurk. Je zou dan ééntje kunnen kopen, maar na het galafeest zou de jurk waarschijnlijk alleen maar je kastruimte opvullen. Je kan in zo’n geval ook heel goed even in je vriendenkring rond vragen of iemand nog een mooie jurk in jouw maat heeft hangen. Tegenwoordig kun je via de social media al heel veel mensen bereiken in een korte tijd, maak daar ook gebruik van.

9. Kan ik het ook tweedehands kopen?

Kleding via marktplaats kopen of via tweedehands winkeltjes is tegenwoordig heel gewoon. Ook zijn er steeds meer kledingruilbeurzen. In het kader van consuminderen ook nog eens toepasselijk en een stuk goedkoper.

10. Vervang ik een ander kledingstuk?

Als je dan toch besluit een nieuw kledingstuk te gaan kopen, bekijk of het je garderobe aanvult of dat het iets vervangt. Persoonlijk ben ik bijvoorbeeld van mening dat je aan twee rokken genoeg hebt. Heb je toch een derde gekocht, dan zou je kunnen overwegen één van de twee rokken die je had weg te geven of te verkopen. Zo houd je toch een overzichtelijke en minimalistische kledingkast.

 

Grote Flair Opruimweken

Heb jij ook behoefte aan een opgeruimd, overzichtelijk en een minder vol huis? Doe dan mee met de Grote Flair opruimweken. Drie weken lang gaan we uitzoeken, opruimen en weggooien! Dat doen we niet alleen maar samen met Dieuwke van Moedersminimalise.nl want minimaliseren is de truc! Doe ook mee en deel het resultaat onder de hashtag #Flairopruimweken. Veel succes!

Bron: www.moedersminimalisme.nl